5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

madZaktualizowano 
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”.
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. 123 rf
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

Szparagi są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Można je nabyć na targu lub sklepie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic. Czy jednak wiesz o nich wszystko?

1. Szparagi prosto z Włoch
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

2. Zielonych i fioletowych nie trzeba obierać
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.
Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe ok. 5-8 min. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.

3. Z czym to się je?
Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej. Otoczone szynką, zapieczone i podane pod serową pierzynką prezentują się ciekawiej, a ich przyrządzenie nie jest skomplikowane.
Nie trudno zgadnąć, iż ze względu na pochodzenie śródziemnomorskie ich nieodłącznym dodatkiem powinien być… kieliszek wina.

4. Szparagi mają tylko 18 kalorii w 100 gramach!
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.

5. Szparagi to afrodyzjaki!
Szukając naturalnych sposobów pobudzających libido, najczęściej przychodzą nam na myśl ostrygi, banany, awokado. A szparagi? Otóż tak! Szparag zyskał miano jednego z ciekawszych afrodyzjaków dzięki zawartych w nim fitoestrogenów, które zwiększają popęd płciowy kobiet działając podobnie jak estrogen – jeden z żeńskich hormonów.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje. Aby zachęcić do ich bliższego poznania i odkrycia nowych połączeń smakowych, przedstawiamy dwa przepisy ze szparagami w roli głównej!

polecane: MiauCzat: Jakub Kucner. Mister Polski 2017 i uczestnik 9. edycji Tańca z gwiazdami.

Wideo

Materiał oryginalny: 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

G
Gość

Szkoda, że szparagi świeże są tak krótko w sklepach,bo to moje ukochane warzywo! Na szczęście poza sezonem mogę je kupić w formie konserwowej z firmy Frykas.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3