5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości mogą zostać zaprzepaszczone przez dodatki, jakie zastosujesz do przygotowania małej czarnej. Sprawdź, jakie są najgorsze dodatki do kawy i których lepiej unikać, żeby napój nie był szkodliwy.

Spis treści

Korzyści z picia kawy

Kawa, dzięki zawartości kofeiny pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.
Kawa, dzięki zawartości kofeiny pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm. NipananLifestyle.com/pexels.com

Picie kawy to dla wielu osób nieodłączny element codziennej rutyny. Dzięki niezwykłemu aromatowi i właściwościom pobudzającym kawa kojarzy się z przyjemnością i chwilą wytchnienia w czasie pracy czy wykonywania obowiązków domowych.

Zobacz też: Dlaczego po kawie chce się spać? Paradoks wyjaśniony

Liczne badania naukowe udowadniają, że napój ten ma wiele zalet i właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają stany zapalne i likwidują wolne rodniki, dzięki czemu działa ona przeciwstarzeniowo, a nawet przeciwnowotworowo. Dzięki zawartości kofeiny kawa pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.

Kawa może też zaszkodzić

Należy pamiętać, że kawa w nadmiarze może szkodzić, nie należy więc przekraczać zalecanej do spożycia dawki. Bezpieczna dzienna dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy na dobę.

Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój

Aby osiągnąć wszystkie wyżej wymienione korzyści picia kawy należy wiedzieć jak ją spożywać, a zasada jest prosta: najzdrowsza jest kawa czarna. Niestety w łatwy sposób możemy zaburzyć jej zdrowe działanie i obniżyć wartość odżywczą stosując dodatki do kawy.

Oto 5 najgorszych dodatków do kawy. Lepiej ich unikaj!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Piję espresso i przepłukuję kubki smakowe odrobiną cisowianki. Oprócz wody żadne dodatki nie są mi potrzebne. Uważam, że cukier czy mleko tłumią smak kawy.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet