Alergia na święta? Nawet nie wiesz, ile świątecznych produktów może uczulać. Na niektóre z nich trzeba szczególnie uważać

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Osoby z alergią na zarodniki pleśni powinny rozważyć zrezygnowanie z kupna żywej choinki.
Osoby z alergią na zarodniki pleśni powinny rozważyć zrezygnowanie z kupna żywej choinki. Elina Fairytale/Pexels
Składając świąteczne i noworoczne życzenia zazwyczaj życzymy sobie nawzajem „dużo zdrowia”. I słusznie, bo końcówka grudnia bywa dla naszego organizmu niezbyt łaskawa – i to nie tylko ze względu na sezon infekcyjny. Niewiele osób wie, że niektóre bożonarodzeniowe i sylwestrowe atrakcje mogą dosłownie przyprawić nas o ból głowy czy brzucha. Zobacz, co jest najczęstszą przyczyną złego samopoczucia w Święta i po nich.

Spis treści

Co osłabia nas w czasie świąt? Unikaj przejadania i alkoholu

Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to często bardzo intensywny okres. Wielu z nas jest przemęczonych, niewyspanych i zestresowanych. To wszystko sprzyja osłabieniu organizmu i większej podatności na alergie i infekcje.

Po okresie intensywnych przygotowań przychodzą długo wyczekiwana Wigilia, a wraz z nią pojawia się szereg niekoniecznie zdrowych atrakcji. Połączenie ze sobą poniższych czynników może skutkować złym samopoczuciem, rozdrażnieniem, a nawet chorobą.

  1. Picie za dużej ilości alkoholu – alkohol często gości na świątecznym stole. Pity symbolicznie może być uzupełnieniem bożonarodzeniowego menu, ale spożywany bez umiaru może powodować odwodnienie, obniżenie poziomu cukru w organizmie, a w efekcie – zespół symptomów znanych powszechnie jako kac.
  2. Jedzenie bez umiaru – podstawowym błędem popełnianym podczas świątecznych spotkań jest przejadanie się. Organizm zmuszony do trawienia dużej ilości jedzenia traci cenną energię, co skutkuje tym, że jesteśmy ospali i nie mamy na nic siły. Jedząc bez umiaru możemy nabawić się także zgagi, wzdęć i bólu brzucha.
  3. Niedobór snu – najpierw nocny maraton z pieczeniem ciast i pakowaniem prezentów, a później siedzenie do późna z rodziną i przyjaciółmi – takie odstępstwa od codziennego rytmu snu mogą skutkować rozdrażnieniem, spadkiem odporności, a tym samym zwiększyć podatność na zakażenia oddechowe i reakcje uczuleniowe.
  4. Suche powietrze i smog – Święta sprzyjają spędzaniu czasu w zamkniętych pomieszczeniach, a w mieszkaniach powietrze bywa wysuszone przez zbyt mocno grzejące kaloryfery i za rzadkie wietrzenie. Niestety, także spacer często okazuje się wcale nie lepszą opcją ze względu na zanieczyszczenie powietrza. Obydwa te czynniki mogą prowadzić do wysuszenia błony śluzowej górnych dróg oddechowych oraz nasilenia objawów alergii i astmy.

Potencjalne źródła alergii i zatruć. Na to zwróć szczególną uwagę

Spotkanie przy świątecznym stole może być niebezpieczne dla osób z alergiami wziewnymi i pokarmowymi. Szczególnie cierpią w tym okresie osoby, które mają uczulenie na zarodniki pleśni. Jednak nie tylko oni muszą uważać na potencjalne źródła alergii i zatruć, do których należą:

  • Choinka – iglaki są naturalnym miejscem rozwoju pleśni. Grzyby te – przyniesione na choinkach – wyjątkowo dobrze namnażają się w domowych warunkach. U osób cierpiących z powodu alergii na zarodniki pleśni świąteczne drzewko może wywołać podrażanie skóry, łzawienie oczu, kichanie i kaszel, a nawet trudności w oddychaniu.
  • Poinsecja, ostrokrzew i jemioła – te trzy świąteczne rośliny uznawane są trujące, dlatego trzymając je w domu należy dopilnować, aby małe dzieci i zwierzęta nie miały z nimi kontaktu. Spożycie dużej ilości jemioły może prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet do zatrzymania akcji serca. Łodygi poinsecji wydzielają po przełamaniu trujący sok, który może wywoływać podrażnienie błon śluzowych. Spożycie owoce ostrokrzewu – w szczególności przez dzieci – może skończyć się niebezpieczną biegunką i odwodnieniem.
  • Lampki i dekoracje świąteczne – ozdoby świąteczne mogą zawierać szkodliwy dla naszego organizmu ołów, choć eksperci uspokajają, mówiąc, że w okresie Bożego Narodzenia nie dochodzi do masowych zatruć tym metalem. Warto jednak sprawdzać skład kupowanych błyskotek i nie pozwalać małym dzieciom na zabawę nimi.
  • Potrawy zawierające silnie alergeny – gluten, laktoza i orzechy to trzy z produktów najbardziej uczulających i wywołujących objawy nietolerancji. Są obecne w tradycyjnym świątecznym menu, a w szczególności w jego słodkiej części. Aby zaoszczędzić sobie przykrych konsekwencji, alergicy zasiadających do stołu powinni zapytać gospodarzy o skład potraw.

Konferencja PiS przed szpitalem w Piotrkowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Alergia na święta? Nawet nie wiesz, ile świątecznych produktów może uczulać. Na niektóre z nich trzeba szczególnie uważać - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie