1/6
Przyczyn zawału serca jest wiele, jednak większość z nich...
fot. PIKSEL/gettyimages

Zawału serca można uniknąć! Zadbaj o zdrowie i wyeliminuj te nawyki

Przyczyn zawału serca jest wiele, jednak większość z nich zależy przede wszystkim od naszego stylu życia. Sprawdź, w jaki sposób możesz wspierać swoje serce.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/6
Aktywność fizyczna wpływa na cały nasz organizm, bo dzięki...
fot. Wadym Pietrachenko/gettyimages

Brak aktywności fizycznej

Aktywność fizyczna wpływa na cały nasz organizm, bo dzięki niej metabolizm prawidłowo funkcjonuje i usprawnia się krążenie krwi. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, aby znacząco zmniejszyć ryzyko niedokrwienia serca wystarczy podejmować tylko 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej tygodniowo. Zalecamy rozpocząć od lżejszych aktywności, takich jak spacer, nordic walking, pływanie lub jazda na rowerze.

3/6
Nieprawidłowa masa ciała również zwiększa ryzyko zawału...
fot. Cunaplus_M.Faba/gettyimages

Otyłość

Nieprawidłowa masa ciała również zwiększa ryzyko zawału serca. Dlaczego? Ponieważ u osób otyłych najczęściej występuje miażdżyca, która jest bezpośrednią przyczyną niedokrwienia serca. Według Światowej Organizacji Zdrowia, mężczyźni o wskaźniku masy ciała (BMI) powyżej 30 mają o 60 proc. wyższe ryzyko zawału niż panowie z prawidłową masą. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna i nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicy narządów. Rozpoczynając odchudzanie należy to robić w sposób bezpieczny, najlepiej pod stałą kontrolą lekarza lub dietetyka.

4/6
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Zobacz również

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?