Co jeść przy biegunce, a czego unikać? Produkty z diety BRAT pomogą przy rozstroju żołądka

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Dieta odgrywa podczas biegunki wyjątkowo ważną rolę. Produkty lekkostrawne i zapierające pomagają złagodzić i skrócić przebieg choroby. Podpowiadamy, co najlepiej jeść przy biegunce, a których produktów należy się wystrzegać, aby nie pogarszać swojego stanu.

Spis treści

Biały ryż z bananem lub prażonym jabłkiem to danie, które można podać osobie cierpiącej na biegunkę.
Biały ryż z bananem lub prażonym jabłkiem to danie, które można podać osobie cierpiącej na biegunkę. Lilechka75/GettyImages

Zobacz w galerii, co powinno się jeść przy biegunce

Co jeść przy biegunce?

Często na początku zatrucia pokarmowego nie mamy ochoty na cokolwiek do jedzenia. W tym czasie nie należy jednak zapominać o nawodnieniu organizmu i przyjmować regularnie niewielkie ilości wody lub napojów elektrolitowych.

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, oprócz najczęściej zalecanej niegazowanej wody mineralnej przy biegunce wskazane jest też picie napojów o działaniu zapierającym, które są źródłem elektrolitów i garbników. Należą do nich m.in.:

  • czarna herbata,
  • napar z czarnych suszonych jagód,
  • kakao na wodzie,
  • buliony warzywne.

Wybierając pokarmy powinniśmy postawić na te jak najbardziej łagodne dla układu pokarmowego, które mogą pomóc w powrocie do zdrowia. Oprócz diety lekkostrawnej, przy biegunce zalecane jest stosowanie diety BRAT.

Jej nazwa pochodzi od pierwszych liter angielskich słów: banana, rice, apple i toast, czyli nazw najbardziej zapierających produktów spożywczych – bananów, ryżu, jabłek i pszennego pieczywa. W naszej galerii znajdziesz te i inne produkty, które można jeść podczas czas biegunki.

Należy pamiętać, że dieta stosowana przy biegunce nie jest pełnowartościowa i powinna być stosowana krótkotrwale, do czasu ustąpienia dolegliwości. Kiedy objawy miną, jadłospis należy powoli rozszerzać, wprowadzając dietę łatwostrawną.

Czego nie jeść podczas rozstroju żołądka?

Podczas rozstroju żołądka należy unikać pokarmów i napojów, które są ciężkostrawne i mogą nasilać objawy ze strony układu żołądkowo-jelitowego. Na czas diety powinny z naszego jadłospisu powinny też zniknąć dania kwaśne, które utrudniają trawienie i mogą prowadzić do wystąpienia zgagi oraz refluksu.

Niewskazane są także produkty zawierające kofeinę, ostre przyprawy oraz:

  • pokarmy bogate w błonnik – niektóre surowe warzywa i produkty pełnoziarniste,
  • wzdymające warzywa, takie jak kapusta, kalafior czy cebula,
  • tłuste, smażone dania i przekąski,
  • napoje gazowane i kwaśne soki owocowe,
  • produkty mleczne zawierające laktozę,
  • cytrusy,
  • słodycze,
  • alkohol.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia