1/12
Podrażniona i zaczerwieniona skóra to częsty skutek...
fot. Yulia Grigoryeva/123RF

Co na stan zapalny skóry? 10 naturalnych składników kosmetycznych

Podrażniona i zaczerwieniona skóra to częsty skutek działania niekorzystnych czynników atmosferycznych, mechanicznych i chemicznych w postaci związków obecnych w zanieczyszczeniach powietrza, kosmetykach, a nawet diecie.

Objawy stanu zapalnego skóry warto łagodzić za pomocą naturalnych składników, które oprócz działania kojącego mają też właściwości regenerujące i chroniące skórę.

Sprawdź w naszej galerii 10 najlepszych składników roślinnych łagodzących stan zapalny skóry!

2/12
Woda różana jest hydrolatem, który powstaje przy destylacji...
fot. Olga Miltsova/123RF

Woda różana

Woda różana jest hydrolatem, który powstaje przy destylacji płatów róży, najczęściej w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Jest częstym dodatkiem kulinarnym nie tylko w kuchni bliskowschodniej, jednak do zastosowania na skórę nadaje się tylko ta o jakości kosmetycznej. Można stosować ją jako tonik, rozpylać na skórę przed nałożeniem kosmetyków zawierających komponent tłuszczowy, jak również używać jej do przygotowania maseczek – np. z glinki albo alg morskich. Bez trudu można też znaleźć zawierające ją kosmetyki gotowe.

3/12
Glinka kosmetyczna występuje w wielu odmianach – dostępna...
fot. Jean-Paul Chassenet/123RF

Glinka

Glinka kosmetyczna występuje w wielu odmianach – dostępna jest m.in. ta biała, żółta, różowa, czerwona, zielona, niebieska i fioletowa. We wszystkich występują związki krzemu, które mają właściwości absorbujące – to dzięki nim wchłaniają zanieczyszczenia i drobnoustroje obecne na skórze. Unikatowe właściwości związane z kolorem poszczególnych rodzajów glinek są związane z obecnością z nich związków różnych składników mineralnych. Większość z nich ma działanie przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia skóry. Glinki stosuje się w formie maseczek do twarzy i ciała, można też jednak dodawać je do środków myjących (lub sporządzać je na bazie glinki bez detergentów) do skóry i włosów.

4/12
Olej w pestek dzikiej róży, a także róży rdzawej (inaczej...
fot. madeleinesteinbach/123RF

Olejek z pestek dzikiej róży

Olej w pestek dzikiej róży, a także róży rdzawej (inaczej piżmowej), można dodawać do kremów, balsamów do ciała, jak również domowych peelingów olejowych. W przypadku dobrej tolerancji przez skórę można też nakładać go punktowo lub stosować na tonik albo serum przed nałożeniem kremu czy balsamu. Najlepiej wybierać olejki nierafinowane, które są najbogatsze w fitoskładniki. Można też poszukać gotowych kosmetyków z olejkiem z pestek róży.

Polecamy

Pielęgniarka może zastąpić lekarza? Nie tylko wypisze receptę na leki, ale też zbada

Pielęgniarka może zastąpić lekarza? Nie tylko wypisze receptę na leki, ale też zbada

Kolejny ukłon w stronę Polaków. Ołena Zełenska publikuje wzruszający film

Kolejny ukłon w stronę Polaków. Ołena Zełenska publikuje wzruszający film

Wesele w górach, food trucki, a może live cooking? Zobacz najnowsze weselne trendy

Wesele w górach, food trucki, a może live cooking? Zobacz najnowsze weselne trendy

Zobacz również

Domowe sposoby na zakwasy mięśni. Co robić przed, a co po treningu, aby uniknąć bólu?

Domowe sposoby na zakwasy mięśni. Co robić przed, a co po treningu, aby uniknąć bólu?

Ziołowe płukanki do włosów, które wspomogą ich porost i poprawią kondycję czupryny

Ziołowe płukanki do włosów, które wspomogą ich porost i poprawią kondycję czupryny

Przejdź na stronę główną Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie