1/7
Na choroby tarczycy w Polsce cierpi już co 5 osoba, ale...
fot. yuriisokolov/123rf.com

Na choroby tarczycy w Polsce cierpi już co 5 osoba, ale połowa z chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Chora tarczyca nie boli, a niecharakterystyczne objawy takie jak chudnięcie czy tycie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci czy odczuwanie wyczerpania lub rozdrażnienia łatwo zrzucić na karb zmęczenia lub infekcji.

Co szkodzi tarczycy i jak o nią dbać, aby nie dopuścić do rozwoju chorób? Sprawdź, jak zapobiegać chorobom tarczycy oraz jak leczyć już istniejące?

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/7
Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu zapobiega rozwojowi...
fot. gbh007/123rf.com

Nieodpowiedni poziom jodu

Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu zapobiega rozwojowi większości chorób tarczycy. Jod jest niezbędnym mikroelementem koniecznym do produkcji hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Jego naturalnym źródłem są ryby morskie i owoce morza oraz niektóre wody mineralne. W diecie Polaków jest go zbyt mało, dlatego obowiązkowo wzbogacana o ten pierwiastek jest sól kuchenna, nie należy się więc jej obawiać, ale spożywać w ilości nie większej niż 5 g na dobę (mała, płaska łyżeczka).

Dzienne zapotrzebowanie na jod natomiast wynosi 150–300 μg. Szczególnie o jego prawidłowy poziom powinny dbać kobiety w ciąży, ponieważ pierwiastek ten wpływa także na rozwój mózgu i układu nerwowego u dziecka.

3/7
Nadmiar cukru jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju wielu...
fot. highwaystarz/123rf.com

Za dużo cukru

Nadmiar cukru jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju wielu chorób, wśród których znajdują się również choroby tarczycy, a przede wszystkim te o podłożu autoimmunologicznym (choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa). Spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy czy słodkich napojów podwyższa poziom cukru we krwi, co podrażnia trzustkę i może doprowadzić do rozwoju insulinooporności. Zbyt wysoki poziom insuliny wpływa na obniżenie poziomu hormonów tarczycy.

4/7
Soja może zaburzać wchłanianie leków stosowanych przy...
fot. jedimaster/123rf.com

Ostrożnie z soją

Soja może zaburzać wchłanianie leków stosowanych przy niedoczynności tarczycy, dlatego nie należy spożywać tofu, mleka sojowego czy sosu sojowego bezpośrednio przed lub po przyjęciu leków, ale zachować ok. 3-4-godzinny odstęp. Na soję powinny również uważać osoby z niedoborem jodu, ponieważ izoflawony zawarte w soi mogą zmniejszać u nich poziom hormonów tarczycy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy