1/15
Tradycyjne potrawy wigilijne bez mięsa, ryb czy nabiału...
fot. Prostock-Studio/Getty Images

Co na wegańskie Święta? Zobacz, jak wygląda Wigilia w wersji roślinnej

Tradycyjne potrawy wigilijne bez mięsa, ryb czy nabiału wciąż są pyszne, a często nawet zdrowsze niż w klasycznym wydaniu. Zobacz, jakie zamienniki wędlin, ryb, mleka, serów i jajek wybrać na wege Święta.

2/15
Kawałki smażonej ryby pod pierzynką warzyw korzeniowych to...
fot. 123mn/123RF

Ryba „po grecku”

Kawałki smażonej ryby pod pierzynką warzyw korzeniowych to polski hit nie wiadomo dlaczego nazywany greckim. Potrawa jest jednak warta przygotowania nawet w wersji bezrybnej. Zamiast mintaja czy dorsza warto wybrać pokrojone w podobne kawałki naturalnego i/lub wędzonego tofu, tempehu (fermentowane ziarno soi w bloku) czy seitanu (teksturowane białko soi – nie dla osób na diecie bezglutenowej). Kawałki należy obsmażyć tak samo, jak robi się to z rybą. Można też kupić gotowe panierowane kotleciki lub paluszki, które smakiem do złudzenia przypominają oryginał.

3/15
W wigilijnej sałatce nieodłącznym składnikiem jest majonez,...
fot. belchonock/123RF

Sałatka jarzynowa

W wigilijnej sałatce nieodłącznym składnikiem jest majonez, teraz dostępny w ofercie wielu producentów w wersji bezjajecznej. Do najsmaczniejszych należą przy tym wyroby znanych polskich wytwórców. W sałatce wegańskiej nie ma też miejsca dla szynki czy jajek gotowanych na twardo, które można zastąpić kostkami ugotowanych w mundurach i obranych ziemniaków sałatkowych lub jędrnego, elastycznego tofu naturalnego.

Smak jajka można uzyskać, dodając do majonezu niewielką szczyptę czarnej soli kala namak – można nawet pójść dalej i zamarynować przez noc pokrojone tofu w mieszance soli zwykłej z odrobiną tej czarnej – trzeba jednak uważać, by nie przesadzić.

4/15
Bezrybne filety smażone w pysznej panierce mogą być wykonane...
fot. teresaterra/123RF

Smażony karp

Bezrybne filety smażone w pysznej panierce mogą być wykonane z ugotowanego selera korzeniowego – najlepiej owiniętego kawałkami czarnych glonów nori, które nadają rybny smak rolkom sushi, a tu zapewnią go kawałkom warzywa. Karpia można też zastąpić boczniakami, np. podsmażonymi lub podpieczonymi na grillu. Surowe trzeba uprzednio osolić i osuszyć, smażąc dopiero po uwolnieniu części wody.

W panierce zamiast jajka można wykorzystać jego gotowy zamiennik w postaci proszku, który wystarczy ubić z wodą (w tym celu sprawdzi się też mielone siemię lniane, ew. łyżka całego zmiksowana z 3 łyżkami wody). Smaczną panierkę bezjajeczną można też przyrządzić na bazie mąki kukurydzianej.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Z takimi dodatkami na pewno zwrócisz na siebie uwagę! Zobacz, co założyła Ewa Minge

Z takimi dodatkami na pewno zwrócisz na siebie uwagę! Zobacz, co założyła Ewa Minge

Zobacz również

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu