1/12
Gotowe dania, fast food i przekąski są dostępne niemal na...
fot. pacovh/pixabay.com

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Gotowe dania, fast food i przekąski są dostępne niemal na każdym kroku – to sprawia, że dajemy się na nie skusić zwłaszcza wtedy, gdy nie powinniśmy, np. późnym wieczorem lub zamiast posiłku.

Sprawdź, które z niezdrowych produktów są najbardziej szkodliwe dla organizmu!

Na zdjęciu: wyrób seropodobny, który jest często dodawany do fast foodu zamiast sera. Po roztopieniu nie ciągnie się, tylko płynie, bo nie ma w nim białek mleka, a główne składniki to tłuszcz roślinny i skrobia.

2/12
Tradycyjne placki zawierają jedynie kukurydzę poddawaną...
fot. bhofack2/123RF

Placki tortilla

Tradycyjne placki zawierają jedynie kukurydzę poddawaną działaniu ługu lub mąkę pszenną oraz wodę. Tymczasem w składzie tortilli dostępnych w sklepach widnieją piętrowe listy składników, w tym liczne dodatki do żywności. Jeśli na dodatek taki placek ma nadzienie z tłustego mięsa i sera, a przy tym jest smażony w głębokim tłuszczu, trudno o gorsze wydanie tortilli!

Tortille warto przygotować w domu albo zastąpić bardzo cienkimi plackami pita lub nawet pizza, które również są dostępne w większych sklepach. Do środka warto zaś nałożyć jak najwięcej warzyw.

3/12
Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z...
fot. draghicich/123RF

Chipsy smakowe

Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z ziemniaków, tylko z mączki ziemniaczanej z dodatkiem soli i cukru. Porcja 100 g może zapewniać nawet 2 g soli, podczas gdy jej bezpieczna ilość dzienna to tylko 5 g. Na dodatek aż 30-40 proc. produktu stanowią tłuszcze. W wysokiej temperaturze smażenia część z nich ulega utlenieniu do szkodliwych związków, a ze skrobi powstaje rakotwórczy akrylamid. Do tego dołóżmy glutaminian sodu, produkty z serwatki i przetworzone składniki białkowe stosowane jako aromaty i wzmacniacze smaku, i zyskujemy niebezpieczną mieszankę.

Jeśli lubisz chipsy, wybieraj te z krojonych ziemniaków (najlepiej ze skórką) z solą i/lub ziołami, które zawierają do 1 g oraz 20-25 g tłuszczu w 100 g.

4/12
Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z...
fot. Avatea77/123RF

Kiełbasa z grilla

Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z nadmiernych porcjach, dostarczając za dużo żelaza – nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Tak jak pozostałości zanieczyszczeń i leków, a na pewno sól peklowa stosowana do produkcji wędlin, w tym kiełbas. Zawiera azotyn sodu, który w układzie pokarmowym przekształca się w rakotwórcze nitrozaminy. Dodając do tego wysoki poziom sodu, oraz produkty spalania powstające w wysokiej temperaturze (na skórce i w dymie) na grillu – a także nad ogniskiem, a nawet na patelni – i uzyskujemy danie, które nawet w sezonie warto zamienić na coś innego.

Kiełbasy najlepiej jeść sporadycznie, zastępując je chudszymi wędlinami pieczonymi i daniami ze świeżego mięsa, najlepiej z przewagą tego białego z drobiu. A na ruszt warto wrzucić stek lub rybę.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Z takimi dodatkami na pewno zwrócisz na siebie uwagę! Zobacz, co założyła Ewa Minge

Z takimi dodatkami na pewno zwrócisz na siebie uwagę! Zobacz, co założyła Ewa Minge

Zobacz również

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu