Czy pamiętasz te potrawy z dzieciństwa? Zupa „nic”, kogel-mogel i inne słodkie wspomnienia z lat młodości

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Pierogi to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Wybór farszu ograniczony jest jedynie przez naszą wyobraźnię. Jednak te, które wspominamy z dzieciństwa, mają smak lata. Królują wśród nich  pierogi z truskawkami i jagodami.
Pierogi to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Wybór farszu ograniczony jest jedynie przez naszą wyobraźnię. Jednak te, które wspominamy z dzieciństwa, mają smak lata. Królują wśród nich pierogi z truskawkami i jagodami. Daria-Yakovleva / pixabay
Udostępnij:
Comfort food, czyli jedzenie, które przywodzi na myśl miłe chwile. Najczęściej smak lub zapach tych posiłków kojarzy nam się z dzieciństwem. Jedni z sentymentem wspominają zupę „nic”, inni równie słodki kogel-mogel. Przypomnij sobie receptury na potrawy, które jadłeś jako dziecko. Na pewno poprawią ci nastrój!

TOP 10 potraw z dzieciństwa

Racuchy z jabłkiem czy kasza manna to potrawy, których często nie jedliśmy od lat, ale na samą myśl o nich, robi nam się ciepło na sercu. Smak i zapach tych dań natychmiast przywołuje dobre wspomnienia, a czasem przypomina konkretne sytuacje z dzieciństwa. Potrawy te zazwyczaj bywają kaloryczne i słodkie, ale taki już jest urok comfort food.

Wśród topowych dań z dzieciństwa, wymienianych przez pokolenie wychowujące się w latach 80. i 90., znalazły się:

  • kasza manna,
  • kogel-mogel,
  • parówki,
  • ryż z jabłkiem,
  • racuchy,
  • placki ziemniaczane,
  • pierogi,
  • zupy: „nic”, owocowa i pomidorowa.

Szybkie i proste

Comfort food sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, zazwyczaj nie były daniami skomplikowanymi. Składniki do nich znajdowały się prawie zawsze w lodówce lub kuchennej szafce. Przygotowywały je nasze babcie, mamy albo przedszkolne kucharki. Wspomnienie tych potraw wywołuje dziś uśmiech na twarzy.

Ich kolejną zaletą była szybkość przygotowania. Większość z nich to potrawy, które przygotowuje się w kilka minut. Wyjątek mogą stanowić pierogi, choć dla bardziej wprawionych kucharzy, także one nie stanowią wyzwania.

Przypomnij sobie przepisy na potrawy z dzieciństwa

Powrót do przeszłości

Wraz z postępującą globalizacją, dostępem do coraz większej palety składników i przepisów z całego świata, stare proste receptury zaczęły odchodzić w niepamięć. Pierogi zostały zastąpione w restauracjach przez japońskie pierożki gyoza, a poczciwy kogel-mogel przez włoskie tiramisu.

Choć w poznawaniu nowych smaków i przepisów innych kultur nie ma nic złego, to warto pielęgnować także rodzime tradycje kulinarne. Tym bardziej, że oprócz pełnego żołądka, będziemy mieli bonus w postaci napływu miłych wspomnień.

Mimo że teraz bardziej dbamy o linię i uważamy na zawartość cukru w potrawach, czasem warto pozwolić sobie na mały, słodki grzeszek. W ostateczności, kiedy przyjdzie nam ochota na krem z pomidorów z bazylią, można pokusić się o przygotowanie najzwyklejszej zupy pomidorowej z ryżem i śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Minimalizm za grube tysiące. Zobacz jak mieszka Maffashion

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie