Czym jest choroba Hashimoto?
Hashimoto należy do chorób o podłożu autoimmunologicznym, która przyczynia się podczas zdiagnozowania niedoczynności tarczycy. Jest zdecydowanie częściej diagnozowana u kobiet niż u mężczyzn. Na początku zostają wykryte przeciwciała, które są wytwarzane przeciwko antygenom tarczycy przez układ immunologiczny. W związku z tym pojawia się niedobór hormonów a komórki tarczycy zostają stopniowo zniszczone. Mogą pojawić się specyficzne symptomy, które świadczą o udaniu się do lekarza na pierwszą wizytę w celu zdiagnozowania danego schorzenia. Na platformie Cateromarket.pl są dostępne firmy oferujące diety pudełkowe dla osób ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto, mogą być również stosowane przez osoby u których występuje niedoczynność tarczycy.
Objawy choroby Hashimoto
Do najczęściej pojawiających się objawów związanych z chorobą Hashimoto należą:
• wypadanie włosów oraz przerzedzenie się brwi
• łamliwość paznokci i sucha szorstka skóra
• depresja
• przewlekłe zmęczenie oraz senność
• spadek lub nagły wzrost ciśnienia, kołatanie serca
• spadki i wahania nastroju
• przewlekłe odczuwanie zimna, marznące stopy i dłonie
• zmniejszona odporność
• problemy pokarmowe
• szybki wzrost masy ciała lub jej spadek
Dieta pudełkowa przy Hashimoto
Dieta pudełkowa dla osób z Hashimoto powinna zawierać 4-5 posiłków w ciągu dnia, które są spożywane w regularnych odstępach czasu. Jednak ostatni z posiłków warto uwzględnić 2-3 godziny przed pójściem spać. Jest to szczególnie istotne przy tym schorzeniu, ponieważ nieregularne spożywanie posiłków może przyczynić się do wolniejszej przemiany materii co w przypadku Hashimoto i tak jest już ona zachwiana. Dieta pudełkowa w Hashimoto nie powinna uwzględniać zbyt niską podaż kalorii w codziennym menu a najlepiej, aby kaloryczność była dobrana w sposób indywidualny z uwzględnieniem wzrostu, płci, aktualnej masy ciała, poziomu aktywności fizycznej. Dlatego warto skorzystać z kalkulatora dostępnego na platformie Cateromarket.pl w celu oszacowania kaloryczności otrzymanego pakietu posiłków. Oprócz kaloryczności ważne jest również spożywanie określonych ilości makroskładników. Zalecana ilość białka w diecie pudełkowej przy Hashimoto powinna wynosić większe ilości – nawet do 25% wartości energetycznej diety. Białko jest makroskładnikiem, który jest ważny w produkcji hormonów tarczycy i pozytywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Kolejnym makroskładnikiem są tłuszcze, które w diecie powinny stanowić około 25-30% całkowitej kaloryczności diety. Natomiast węglowodany powinny dopełnić wartość energetycznej diety. Warto również pamiętać, że w diecie pudełkowej nie należy zapominać o błonniku pokarmowym, który będzie wspierał pracę jelit a w przypadku choroby Hashimoto jest to szczególnie ważne.
Zalecanymi w diecie pudełkowej przy Hashimoto są produkty:
• bogate w żelazo – mięso, zarodki pszenne, wątróbka, pestki dyni i nasiona lnu
• bogate w selen – mąka pełnoziarnista, orzechy brazylijskie, ryby morskie, owoce morza
• zawierające cynk – otręby pszenne, zarodki pszenne, mięso, jaja, nasiona lnu, cebula, czosnek, pestki dyni
• witamina D i B12 – najczęściej uwzględnia się przy tych witaminach suplementację, która najczęściej jest dobierana w sposób indywidualny poprzez sprawdzenie poziomu w organizmie
Zalecenia związane z dietą pudełkową dla osób z Hashimoto:
• Nasiona roślin strączkowych powinny być uwzględnione w diecie minimum 1-2 razy w miesiącu. Ograniczeniom podlega soja i produkty z niej wykonane
• W diecie należy zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe omega-3 oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują działanie przeciwzapalne np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy.
• Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny być spożywane ryby morskie
• W diecie pudełkowej powinny być codziennie uwzględnione orzechy oraz nasiona w celu urozmaicenia menu
• Dieta powinna być przede wszystkim oparta o warzywa, które są cennym źródłem witamin oraz przeciwutleniaczy, które redukują stan zapalny organizmu. Jednak są również warzywa, które podlegają ograniczeniu w diecie w Hashimoto np. brokuły, kalafior, szpinak jarmuż, kapusta, kalarepa, rzepa. Tych warzyw nie powinno się spożywać na surowo, ponieważ mogą hamować odpowiednią podaż jodu wraz z produktami przez tarczycę, natomiast po ugotowaniu tych warzyw niekorzystne ich działanie ustępuje.
Oczywiście powyższe zalecenia powinny być uwzględnione przy komponowaniu odpowiedniego jadłospisu w diecie przy Hashimoto. Na początku przy zdiagnozowaniu choroby może nie być łatwe skomponowanie odpowiedniego i zbilansowanego posiłku, dlatego warto rozglądnąć się w ofercie Cateromarket.pl i wybrać odpowiednią firmę cateringu dietetycznego, której menu jest satysfakcjonujące pod względem proponowanych posiłków. Oczywiście można w ofercie zaznaczyć wyeliminowanie poszczególnych produktów spożywczych w diecie pudełkowej. Na początku zdiagnozowania choroby tarczycy warto zamówić próbny pakiet diety pudełkowej w celu sprawdzenia czy dieta odpowiada prywatnym preferencjom.
Firmy cateringowe dbają również o dietę osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Znajdź dostawcę cateringu dietetycznego w Twoim mieście dzięki porównywarce Cateromarket.pl: https://cateromarket.pl/diety/dieta-hashimoto-catering
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?