1/8
Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele...
fot. ortodoxfoto/123RF

To się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz śliwki świeże i suszone

Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie, w szczególności pracę jelit. Zobacz na kolejnych slajdach, jak wpływa na organizm jedzenie śliwek.

2/8
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

3/8
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

4/8
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Zobacz również

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć