Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci

Agata Siemiaszko
Gofry możesz przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie i podwieczorek, a wytrawne mogą stanowić dodatek do dań głównych.
Gofry możesz przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie i podwieczorek, a wytrawne mogą stanowić dodatek do dań głównych. margouillatphotos/GettyImages
Lubisz gofry z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i owocami? Niestety nie mamy dobrych wieści. Taki deser jest bardzo kaloryczny, a częste spożywanie może prowadzić do nadwagi i otyłości oraz cukrzycy typu 2. Czy to oznacza, że należy zrezygnować z jedzenia gofrów? Nie! Wystarczy, że przygotujesz je w zdrowszej wersji. Sprawdź nasze supersmaczne przepisy na fit gofry wytrawne wegańskie, bezglutenowe oraz warzywne!

Spis treści

Gofry belgijskie i nie tylko

Gofry to pieczone ciasto, które najczęściej podawane jest z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. Wyróżnia się kilkanaście rodzajów tego przysmaku, a sposób w jaki zostanie przygotowany, wpływa na jego kaloryczność.

Wśród najpopularniejszych możemy wymienić gofry belgijskie, czyli puszyste i delikatne ciasto przygotowane z mleka, mąki, jajek i spulchniacza. Przy produkcji tego rodzaju ciasta zamiast proszku do pieczenia używa się niewielkich ilości drożdży.

Ile kalorii mają gofry z bitą śmietaną i owocami?

Jeden gofr bez dodatków waży ok. 45 g i jest źródłem 232 kcal, 6,8 g białka, 35,8 g węglowodanów, 7,2 g tłuszczu oraz niewielkich ilości błonnika pokarmowego (0,9 g). Dodatek bitej śmietany i owoców sprawi, że kaloryczność jednego gofra wzrośnie nawet do 400 kcal!

Sprawdź smaczne przepisy na fit gofry!

Jakie właściwości odżywcze mają gofry?

Porcja 100 g gofrów belgijskich bez dodatków jest również źródłem:

  • witamina A – 37 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witamina B1 – 0,067 mg,
  • witamina B2 – 0,143 mg,
  • witamina B3 – 0,428 mg,
  • witamina B6 – 0,038 mg,
  • witamina B12 – 0,33 µg,
  • wapń – 61,1 mg,
  • magnez – 10,2 mg,
  • żelazo – 0,7 mg,
  • fosfor – 82,8 mg,
  • potas – 116,1 mg,
  • cynk – 0,53 mg.

Czy zawartość witamin i minerałów sprawia, że możemy bez limitu zajadać się goframi? Niestety nie! Gofry to bardzo kaloryczna przekąska, a ich puszysta i chrupiąca konsystencja sprawia, że na jednym trudno jest skończyć.

Co na śniadanie? Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź pomysły na ten posiłek

Co na śniadanie? Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź pomysły na ten posiłek

Skutki niejedzenia śniadań są widoczne po latach w postaci rozwoju chorób, a korzyści z sięgania po pierwszy posiłek można odczuć już tego samego dnia. Poranna porcja energii i składników odżywczych t...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy gofry są zdrowe?

Właściwości gofrów zależą przede wszystkim od składników użytych do ich produkcji. Ten tradycyjny deser jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (trans), które występują w bitej śmietanie. Niestety zbyt częste spożywanie kwasów trans powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi.

Dodatkowo tradycyjne belgijskie gofry w swoim składzie mają ogromne ilości cukru, który nie tylko zwiększa indeks glikemiczny potrawy, ale także zaburza stężenie glukozy we krwi.

Sposoby na zdrowe i smaczne gofry

Czy to oznacza, że powinniśmy rezygnować z gofrów? Nie! Należy przede wszystkim zrezygnować z tradycyjnych produktów i wybierać te lepszej jakości:

  • zamiast mąki pszennej oczyszczonej tzw. „białej mąki” – mąka pełnoziarnista,
  • zamiast cukru – ksylitol, erytrytol, miód lub stewia,
  • zamiast dżemu z dużą zawartością cukru – surowe owoce,
  • zamiast bitej śmietany – jogurt naturalny,
  • zamiast słodzonych syropów deserowych – mus owocowy.

Jeśli nie jesz jajek, możesz skorzystać z naszej listy zdrowych zamienników. Masz uczulenie na mleko? Zamiast niego użyj w przepisie mleka roślinnego lub wody gazowanej – gwarantujemy, że ciasto będzie miało puszystą konsystencję.

Fit gofry, czyli przepis na gofry wytrawne, bezglutenowe i wegetariańskie

Zamiast tradycyjnych gofrów sięgnij po zdrowszą wersję. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo kalorii i zaspokoisz chęć na ten pyszny deser. W galerii przedstawiamy nasze smaczne propozycje na gofry w innym stylu. Skusisz się?

Sprawdź smaczne przepisy na fit gofry!

Zrób pyszne gofry!

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet