1/13
Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez...
fot. bondd/123RF

Zdrowe przetwory owocowe bez cukru. Polecamy 10 zdrowych przepisów z jabłek, gruszek, śliwek i innych polskich owoców

Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez dodatku cukru! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

3/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

4/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wraca moda na PRL. Wazony mogą dać nawet kilkukrotne przebicie

Wraca moda na PRL. Wazony mogą dać nawet kilkukrotne przebicie

Tak w młodości wyglądała Bożena Dykiel. Zobacz archiwalne zdjęcia aktorki

Tak w młodości wyglądała Bożena Dykiel. Zobacz archiwalne zdjęcia aktorki

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka

Zobacz również

Miał pięć żon, ostatnią o... 30 lat młodszą. „Według niektórych byłem frajerem”

Miał pięć żon, ostatnią o... 30 lat młodszą. „Według niektórych byłem frajerem”

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka