1/13
Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez...
fot. bondd/123RF

Zdrowe przetwory owocowe bez cukru. Polecamy 10 zdrowych przepisów z jabłek, gruszek, śliwek i innych polskich owoców

Sprawdź proste przepisów na zdrowe przetwory owocowe bez dodatku cukru! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

3/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

4/13
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ula Chincz wyjechała z Polski. Tak mieszka w Toskanii Ula Pedantula – galeria zdjęć!

Ula Chincz wyjechała z Polski. Tak mieszka w Toskanii Ula Pedantula – galeria zdjęć!

Buty damskie na wiosnę. Zobacz 5 najmodniejszych modeli w wydaniu gwiazd

Buty damskie na wiosnę. Zobacz 5 najmodniejszych modeli w wydaniu gwiazd

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka

Wygodnie, oryginalne i ekstrawagancko – tak ubiera się Dorota Chotecka

Zobacz również

Gwiazdy stawiają na zdrowy styl życia. Zobacz ich diety i sporty, które uprawiają

Gwiazdy stawiają na zdrowy styl życia. Zobacz ich diety i sporty, które uprawiają

Miał pięć żon, ostatnią o... 30 lat młodszą. „Według niektórych byłem frajerem”

Miał pięć żon, ostatnią o... 30 lat młodszą. „Według niektórych byłem frajerem”