Jak przyrządzać i przechowywać szparagi? [PORADNIK]

madZaktualizowano 
materiały prasowe
Sezon na szparagi tuż-tuż. Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić właśnie o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Szparagi zupełnie niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.

Jak przyrządzić szparagi?
Pieczone, ugotowane w wodzie czy na parze – przygotowanie szparagów zależy wyłącznie od naszej pomysłowości. Możemy posłużyć się sprawdzonymi przepisami lub puścić wodze fantazji i zacząć eksperymentować w kuchni.
Pamiętajmy, że białe szparagi należy obrać! Zielone są na tyle delikatne, że nie trzeba ich pozbawiać wierzchniej warstwy. Natomiast zarówno zielonym, jak i białym należy oderwać lub odciąć zdrewniałe końcówki.
Szparagi świetnie pasują jako dodatek do mięs, zapiekanek, tart warzywnych, pizz czy sałatek. Na pewno warto skorzystać z sezonu grillowego, gdyż smakują wybornie także, gdy serwujemy je jako samodzielne danie. Wystarczy oczyszczone szparagi skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na kilka minut na ruszt. Aby podkreślić ich smak, użyjmy smacznego sosu – ze względu na swoją wyrazistość, doskonały będzie np. czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy.

Szparagi to bogactwo cennych składników odżywczych
Szparagi zawierają wysoką zawartość białka, dzięki czemu stanowią sycące danie, które zaspokoi głód na długi czas. Ich kaloryczność wynosi jedynie 18 kcal w 100 gramach, więc spokojnie możemy wprowadzić je do naszego jadłospisu będąc na diecie.
Dobrze wpływają na nasz organizm, pomagając mu sprawnie funkcjonować i przyczyniają się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących dziecko. Szparagi to również źródło sporej dawki wapnia, magnezu, potasu oraz witamin C, K, A, E i B. Bardzo cenną substancją, która się w nich znajduje jest glutation, który wzmacnia system odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek
i wątroby.

Jakie kupić i jak przechowywać szparagi?
W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie, o wyrazistym i ostrym smaku. Przy zakupie musimy sprawdzić czy szparagi są świeże – mają wtedy sprężyste, jasne główki i połyskujące pędy, a po przełamaniu tryska z nich sok. Jeżeli zdecydujemy się na ich przechowanie, to powinniśmy przyciąć twarde łodygi nożem i wstawić je do lodówki w wysokiej szklance napełnionej wodą.
Pamiętajmy, że szparagowe żniwa trwają bardzo krótko, dlatego powinniśmy maksymalnie wykorzystać dobrobyt przełomu wiosny i lata. Powodów, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych, aby wprowadzić szparagi do naszej diety jest aż nadto!

Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Materiał oryginalny: Jak przyrządzać i przechowywać szparagi? [PORADNIK] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3