1/13
Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków...
fot. weyo/123RF

Jakie gatunki ryb nie należą do najzdrowszych?

Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków odżywczych. Niestety, niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, na jakie ryby warto uważać.

2/13
W krajach azjatyckich, szczególnie w Wietnamie, panga jest...
fot. 123RF

Nie kupuj pangi

W krajach azjatyckich, szczególnie w Wietnamie, panga jest rybą hodowaną w przerybionych stawach wypełnionych brudną i zanieczyszczoną wodą. Karma podawana tym rybom zawiera antybiotyki i środki chemiczne mające wspierać wzrost i podtrzymywać masowy rozwój niskiej jakości ryb.

Mięso pangi kumuluje zanieczyszczenia, dlatego ta ryba nie jest korzystna dla zdrowia. Ponadto w sklepach, zamrażana jest w taki sposób, aby filet był pokryty ogromna ilością glazury, czyli lodu.

Wyjątek stanowi ryba pochodząca ze zrównoważonej hodowli, o czym świadczy nadany jej certyfikat ASC.

3/13
Organizacja Greenpeace, której misją jest ochrona...
fot. 123RF

Karmazyn, ale tylko z certyfikatem

Organizacja Greenpeace, której misją jest ochrona bioróżnorodności, w 2010 roku dodała karmazyna do swojej czerwonej listy ryb i owoców morza.

Warto wiedzieć, że ryby tego gatunku potrzebują do rozwoju bardzo dużo czasu, gdyż od 1 do nawet 13 lat!

Ponieważ liczebność karmazynów w wodach morskich z roku na rok znacznie spada, a konsumenci chętnie wybierają ten gatunek ryby, obecne w sprzedaży mogą pochodzić z niekontrolowanego i niezrównoważonego rybołówstwa.

Jeśli bardzo cenisz smak karmazyna, wybierz rybę z certyfikatem MSC.

4/13
Wody Morza Bałtyckiego są silnie zanieczyszczone metalami...
fot. 123RF

Unikaj łososia bałtyckiego

Wody Morza Bałtyckiego są silnie zanieczyszczone metalami ciężkimi oraz dioksynami, które zaburzają procesy gonienia się ran, negatywnie oddziałują na tarczycę, żeńskie i męskie gonady oraz endometrium macicy.

Łososie bałtyckie to nie tylko ryby silnie zanieczyszczone, ale również zagrożone wyginięciem. Zdecydowanie odradzamy ich zakup.

Jeśli lubisz smak łososia, wybierz pacyficznego , który wyławiany jest z Morza Arktycznego i północnej części Oceanu Spokojnego.

Tamtejsze ławice nie są zagrożone wyginięciem, a wody są niezwykle czyste i przejrzyste! Na opakowaniu warto także szukać certyfikatu ASC, czyli zrównoważonej hodowli oraz oznaczenia MSC, który świadczy o zrównoważonym rybołówstwie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Zobacz również

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Niewłaściwe przechowywanie jaj może być niebezpieczne. Wyjaśnia naukowiec

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem