Spis treści
Światowy Dzień Czekolady
Dzień Czekolady obchodzony jest w wielu krajach na całym świecie, ale nie w jednym czasie. Miłośnicy czekolady świętują różne warianty tego święta, w różnych terminach m.in. 12 kwietnia i 7 lipca (Światowy Dzień Czekolady). W Polsce Dzień Czekolady celebrowany jest zarówno w kwietniu, jak i w lipcu.
Nasza słabość do słodkości wytwarzanej na bazie nasion kakaowca sięga przynajmniej tysięcy lat wstecz i prawdopodobnie zaczęła się od odkrycia jego walorów przez plemię Olmeków – ludność zamieszkującą wschodnie wybrzeże Meksyku. W Europie czekolada pojawiła się dopiero w połowie XVI w. w Hiszpanii za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Do czasu wynalezienia prasy czekoladowej w 1829 r. była towarem luksusowym, dostępnym jedynie dla arystokracji.
Obecnie jest jednym z najchętniej spożywanych słodyczy na świecie, dostępnym w rozmaitych formach i rodzajach. Za najzdrowszą uznaję się czekoladę gorzką o zawartości minimum 70 proc. miazgi kakaowej. Szacuję się, że statystyczny Polak zjada rocznie między 50 a 60 tabliczek czekolady.
Dowiedz się więcej:
Dlaczego warto jeść czekoladę? Oto jej właściwości zdrowotne
Czekolada jest ceniona nie tylko ze względu na smak, ale też ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Im więcej zawiera kakao, tym większy i lepszy jest jej wpływ ma na nasz organizm.