1/6
Czas na zdrową dietę!
fot. materiały prasowe

Czas na zdrową dietę!

2/6
ŚNIADANIE I – 340 kcal...

ŚNIADANIE I – 340 kcal
Owsianka z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów, gruszką i mandarynką


Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (45 g)
1 łyżka migdałów (10 g)
1 mała mandarynka (50 g)
1/3 małej gruszki (30 g)
1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 ml)

Wykonanie:
Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.

3/6
ŚNIADANIE II – 211 kcal...
fot. materiały prasowe

ŚNIADANIE II – 211 kcal
Koktajl z mleka i banana


Składniki
1 szklanka mleka 1,5% tł. (250 ml)
1 średni banan (170 g)

Wykonanie
Odpowiednią porcję mleka wlej do wysokiego pojemnika. Umyj, obierz ze skórki banany, a następnie je pokrój.
Dodaj pokrojone owoce do mleka i całość zblenduj. Tak przygotowany koktajl przelej do szklanki.

4/6
OBIAD – 405 kcal...
fot. materiały prasowe

OBIAD – 405 kcal
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret


Składniki:
cielęcina sznyclówka (100 g)
pół marchewki (40 g)
1/3 korzenia pietruszki (20 g)
plaster selera (20 g)
1 łyżeczka mąki (5 g)
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
1 czerwony burak (100 g)
1/3 małego jabłka (30 g)
2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Wykonanie:
Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak kiedyś wyglądała Agnieszka Dygant! Nie uwierzysz, jak nie zobaczysz

Tak kiedyś wyglądała Agnieszka Dygant! Nie uwierzysz, jak nie zobaczysz

Zastosowała kilka zasad i schudła ponad 10 kilogramów! Jak to zrobiła znana aktorka?

Zastosowała kilka zasad i schudła ponad 10 kilogramów! Jak to zrobiła znana aktorka?

Lewandowski pokazał córkę Klarę! Dziewczynka wyszła na mecz z tatą

Lewandowski pokazał córkę Klarę! Dziewczynka wyszła na mecz z tatą

Zobacz również

„My name is Bond. James Bond”. To oni zagrali rolę życia, czyli agenta 007

„My name is Bond. James Bond”. To oni zagrali rolę życia, czyli agenta 007

Sposoby na uwiedzenie wybranka i piękną cerę. Poznaj dawne przesądy wielkanocne

Sposoby na uwiedzenie wybranka i piękną cerę. Poznaj dawne przesądy wielkanocne