Ocet jabłkowy: właściwości i przeciwwskazania. Jak zrobić ocet jabłkowy?

Elżbieta Kozłowska
Spożywanie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Poprawia odporność, pobudza krążenie krwi i oczyszcza wątrobę.
Spożywanie octu jabłkowego ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Poprawia odporność, pobudza krążenie krwi i oczyszcza wątrobę. 123 RF
Ocet jabłkowy znany był z działania leczniczego już w starożytności. Stanowił ważny element także i naszej rodzimej medycyny ludowej. Dzisiaj wykorzystuje się go i w celach spożywczych, i w kosmetyce. Czy rzeczywiście wyróżnia go aż tak szerokie dobroczynne działanie? Czy picie octu skutecznie wspomaga odchudzanie? Jakie są właściwości octu jabłkowego oraz jak go samodzielnie zrobić?

Ocet jabłkowy ma charakterystyczną żółtobrązową barwę. Jest lekko mętny, a octowej kwaśności towarzyszy delikatny zapach jabłek.

Właściwości octu jabłkowego

Jedną z korzyści wynikających z obecności octu w codziennym menu jest jego działanie obniżające poziom cholesterolu i cukru. Znajdziemy tu także enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe oraz niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, w tym witaminy z grupy B, biotynę, witaminę C, sód, potas, fosfor. Łyżka stołowa octu ma wartość energetyczną 3 kcal.

Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Niegdyś wykorzystywano go do czyszczenia i odkażania różnego rodzaju powierzchni. Po potwierdzeniu właściwości bakterio- i grzybobójczych roztwory octu jabłkowego zaczęto stosować właśnie w takiej roli, na przykład przy grzybicy paznokci i zwalczaniu infekcji uszu.

Ocet jabłkowy właściwości wykazuje także w kierunku oczyszczania oraz usprawniania procesów trawiennych. Za wspomaganie usuwania niestrawionych resztek z układu pokarmowego odpowiedzialne są zawarte w occie pektyny. Ocet wspiera także produkcję enzymów trawiennych i zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Właściwości te znalazły nawet zastosowanie we wspomagającej utratę nadprogramowych kilogramów diecie octowej.

Czytaj także

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie - to pomysł, który cieszy się sporą popularnością. Pozostaje pytanie: czy ta metoda ma sens i pozwala osiągnąć zadowalające rezultaty?

Ocet jabłkowy przy odchudzaniu ma wspierać przede wszystkim ze względu na przywołane wyżej właściwości oczyszczające i wspierające trawienie: nasila uczucie sytości, rozkłada tłuszcze i wspomaga metabolizm. Eksperci podkreślają jednak, że samo picie octu lub wody octowej nie stanowi panaceum na utratę nadprogramowych kilogramów, choć może zadziałać wspomagająco.

Początkowo rzeczywiście można zauważyć, że traci się na wadze, efekt ten jednak w dużej mierze spowodowany jest odwadniającymi właściwościami octu jabłkowego. Składniki w nim zawarte przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów, co przy odpowiedniej diecie pomoże wykorzystać zapasy tkanki tłuszczowej. Ze względu na zwiększoną produkcję soków żołądkowych także i tempo metabolizmu wzrasta. Sama kuracja octem jabłkowym nie jest jednak cudownym środkiem na szczupłą sylwetkę. Jeśli nie towarzyszą jej zdrowa dieta redukcyjna oraz aktywność fizyczna, trudno spodziewać się spektakularnych rezultatów.

Czytaj także

Ocet jabłkowy w kuchni i apteczce

Octowy smak z towarzyszącą jabłkową nutą sprawia, że ocet jest świetnym dodatkiem do potraw, sosów i marynat. Jako naturalny lek wskazany jest przy przeziębieniu. Dzięki rozrzedzaniu wydzielin udrożnia zatkany nos. Wykazuje również działanie probiotyczne, powstrzymując namnażanie bakterii i łagodząc ból. Dodatkowo ocet jabłkowy pomaga przy problemach z refluksem i nieprzyjemnym zapachem z ust.

Ocet jabłkowy do potraw powinni dodawać cukrzycy. Naukowo udowodniono, że spożywany wraz z posiłkiem ogranicza wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu wspiera utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi. Pamiętać trzeba jednak, że ocet nie jest lekiem, a jego spożywanie - zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych - konsultować należy z lekarzem.

Ocet jabłkowy w kosmetyce

W kosmetyce ocet jabłkowy wykorzystuje się jako płukanki lub wcierki do włosów. W ten sposób zwalcza się łupież, ogranicza wydzielanie sebum, odżywia włosy i pobudza ich wzrost. Wodny roztwór octu zwalcza także trądzik i normalizuje produkcję sebum.

Ocet jabłkowy to często stosowany domowy sposób na walkę z wszami i grzybicą, a także kurzajkami. Jego właściwości antybakteryjne i kwaśny odczyn rzeczywiście może być pomocny, jednak nie zaleca się długotrwałego stosowania bez porozumienia ze specjalistą.

Czytaj także

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy samodzielnie? Jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, nie wiąże się natomiast z koniecznością posiadania ani specjalnego sprzętu, ani szczególnych umiejętności.

Przepis na ocet jabłkowy oparty jest na dobrej jakości jabłkach: bez oprysków, najlepiej kupionych od znajomego sadownika. Wystarczy pokroić je na cztery części, usuwając gniazda nasienne, ale zostawiając skórki. Następnym krokiem jest pocięcie ich w plastry lub rozdrobnienie przy użyciu malaksera.

W czystym słoju zalewa się cząstki owoców przegotowaną, ostudzoną i słodką wodą. Ilość cukru zależna jest od słodyczy jabłek, jednak lepiej przesadzić niż dać cukru zbyt mało. Słój przykrywa się bawełnianą szmatką, zaciska brzegi gumką i odstawia w ciepłe, ciemne miejsce. W czasie fermentacji jabłka będą wypływać na wierzch, zawartość słoja trzeba więc mieszać, aby nie spleśniała. Po 2-3 dniach powinna pojawić się wokół owoców piana. Potem zniknie, a owoce lekko zbrązowieją. Wtedy można je przecedzić.

Powstały płyn ponownie wlewa się do słoja, przykrywa szmatką, zaciska gumą i ustawia w ciemnym, ciepłym miejscu. Fermentacja octowa potrwa teraz około 3-4 tygodni. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, można go przecedzić i zlać do butelek.

Ocet jabłkowy na muszki owocówki

Sposób na muszki owocówki to kolejne zastosowanie octu jabłkowego. Dzięki niemu stworzyć można naturalną pułapkę: wystarczy przelać ocet do szklanki i pozostawić na noc. Rano płyn z utopionymi owadami wystarczy spłukać w toalecie.

Niezwykłe zastosowania sody oczyszczonej w domu. To z pewnoś...

Ocet jabłkowy - przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania octu jabłkowego związane są przede wszystkim z przewlekłymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Nie powinny stosować go osoby z problemami żołądkowymi i wątrobowymi. Może powodować bóle brzucha.

Nie poleca się go także kobietom w ciąży, gdyż czasami wywołuje zgagę. Zbyt duże ilości octu mogą skutkować erozją szkliwa i uszkodzeniem zębów.

Zakaz przerywania ciąży ze względu na wady płodu. Fala protestów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3