ODKRYJ TRADYCYJNE SMAKI NA NOWO

Materiał informacyjny ZPOW Vortumnus Sp. z o.o.

Zastanawiasz się, co przygotować na Wielkanoc? Zobacz, jak w łatwy sposób przyrządzić i urozmaicić tradycyjne potrawy.

Wielkanoc kojarzy nam się z Niedzielą Palmową, śmigusem-dyngusem oraz święconką, w której powinny się znaleźć, jaja, chleb, wędlina oraz ciasto. Symbole te nawiązują do odrodzenia, które przychodzi z wiosną oraz zmartwychwstania Jezusa. Choć wiele osób nie sięga tak głęboko, to kultywuje tradycję jako element dający poczucie zakorzenienia oraz mocno spaja rodzinę.

Nieodzownym elementem świąt jest stół oraz tradycyjny wielkanocny jadłospis. Znajdujemy w nim jajka w rozmaitych postaciach, sałatki jarzynowe, żurek, ale również obfitujące w mięso dania obiadowe. Ich wspólnym mianownikiem jest naturalny, domowy charakter, a nierzadko wspólne przyrządzanie.

Przygotowując świąteczne potrawy, warto używać naturalnych składników, wytwarzanych według domowych receptur, chociaż nie oznacza to, że trzeba spędzać wiele godzin np. na robieniu sałatki. Wystarczy wykorzystać groszek konserwowy, kukurydzę oraz konserwowe i kiszone ogórki w kostce w kostce Vortumnus. Dzięki temu nie trzeba ich dodatkowo kroić. Te same ogórki można wykorzystać także do ozdabiania jajek oraz do kanapek.

Marynowane pieczarki Vortumnus w połączeniu z kiszonymi ogórkami będą stanowiły bazę do przyrządzenia nieszablonowej sałatki z dodatkiem majonezu i śmietany albo nawet musztardy. Z kolei mięsa i biała kiełbasa będą doskonale smakowały w towarzystwie ćwikły z chrzanem.

W wielu domach tradycyjnie serwuje się żurek z jajkiem, białą kiełbasą i gotowanymi osobno ziemniakami. Jeśli nie macie czasu na przyrządzenie go w warunkach domowych, nie musicie sięgać od razu po gotowce w kartonach czy w proszku. Wystarczy kupić żur naturalny, który Vortumnus, zgodnie z najlepszą recepturą, przygotowuje na bazie zakwasu z mąki żytniej, zachowując odpowiedni czas kiszenia. Wypróbujcie nasz przepis.

ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:

  • 2-2,5 l wywaru mięsnego
  • 1 słoik lub butelka żuru naturalnego Vortumnus
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, przyprawy

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanego wywaru z wędzonki i czosnku wlać żurek (żurek ze słoika należy rozpuścić w letniej wodzie, przetrzeć przez sitko lub zmiksować).
  2. Zagotować, zaprawiać śmietaną z mąką.
  3. Na koniec dodać świeżo starty chrzan, doprawić solą i pieprzem.
  4. Żurek podawać z jajkiem oraz białą kiełbasą.
  5. Smacznego!

Na naszych stołach nie może zabraknąć licznych dodatków i przekąsek. Do różnego rodzaju mięs i wędlin będą pasowały ogórki konserwowe, marynowane pieczarki oraz wspomniana już ćwikła z chrzanem. Wybierając składniki z bogatej oferty rodzinnej firmy Vortumnus, macie pewność, że zostały one wyprodukowane według domowych przepisów z najlepszych polskich warzyw.

Dodaj ogłoszenie