Olej z pestek malin wygładza zmarszczki i odżywia włosy. Sprawdź, jakie dodatkowe właściwości kryje w sobie olej z pestek malin

Monika Góralska
Monika Góralska
Olej z pestek malin doskonale się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Można stosować go pod makijaż, sprawdzi się przy każdym rodzaju cery. Wypróbuj olej także jako serum na rozdwojone końcówki włosów.
Olej z pestek malin doskonale się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Można stosować go pod makijaż, sprawdzi się przy każdym rodzaju cery. Wypróbuj olej także jako serum na rozdwojone końcówki włosów. gettyimages.com
Udostępnij:
Olej z pestek malin, które są odpadem z produkcji soku czy dżemu z malin jest naturalnym i ekologicznym kosmetykiem, który sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Wygładzi zmarszczki, rozjaśni przebarwienia, złagodzi trądzik, rozświetli cerę zmęczoną i pozbawioną blasku. Dodatkowo chroni przed promieniowaniem UV, więc wzmacnia działanie filtrów SPF. Możesz użyć go także do pielęgnacji włosów suchych, matowych, puszących się i zniszczonych, a także farbowanych. Wypróbuj na własnej skórze niezwykłe działanie oleju z pestek malin.

Spis treści

Olej z pestek malin – skład i właściwości

Olejek z pestek malin (z ang. Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil) to olej z nasion znanych każdemu malin, pozyskiwany w procesach mechanicznego tłoczenia na zimno. Natomiast pestki malin są produktem ubocznym przetwarzania owoców na soki, dżemy czy wina. Ze względu na proces produkcji oraz wykorzystywanie „odpadów” owocowych olej ten jest nie tylko naturalnym produktem, ale też ekologicznym, który hołduje zasadzie „zero waste”. Już te względy zachęcają do bliższego przyjrzenia się temu olejowi, ale to nie wszystkie jego zalety.

Olej z pestek malin kryje w sobie skarbnicę cennych składników, a wśród nich na pierwszy plan wysuwają się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak kwas linolowy, kwas a-linolenowy i kwas oleinowy. Olej z pestek malin zawiera również związki polifenolowe, fitosterole (w tym kampesterol, stigmasterol, sitosterol, awenasterol, cytrostadienol), karotenoidy (w tym zeaksantyna, beta-karoten, luteina i kryptoksantyna), duże ilości witaminy E, tokoferole oraz tokotrienole.

Ze względu na zawartość tych składników olej z pestek malin wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe,
  • wzmacniające układ odpornościowy,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne i chroniące przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników,
  • regenerujące i przyspieszające gojenie ran,
  • zmniejszające podrażnienia skóry, takie jak swędzenie, obrzęk i zaczerwienienie,
  • ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym UV-A i UV-B,
  • przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe,
  • natłuszczające i ochronne – jest naturalnym emolientem, tworzy barierę, która chroni przed utratą wody,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych, zapobiega przetłuszczaniu i błyszczeniu się skóry,
  • wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia i rozświetla cerę.

Do czego stosuje się olej z pestek malin?

Olej z pestek malin stosowany jest głównie w celach kosmetycznych i może być stosowany samodzielnie, nakładany bezpośrednio na twarz czy włosy lub jako składnik produktów takich jak balsamy, kremy, szampony, odżywki, antyperspiranty. Jest on skutecznym środkiem utrzymującym wilgoć w skórze i emolientem, który działa ochronnie i pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny skóry. Stosowany jest także jako składnik mleczek, balsamów czy pianek do ochrony przed promieniowaniem UV.

Ze względu na działanie przeciwzapalne, odżywcze i regenerujące olej z pestek malin używany jest również w preparatach łagodzących oparzenia słoneczne. Również ze względu na działanie przeciwzapalne i antyseptyczne jest on składnikiem preparatów dentystycznych takich jak płyny do płukania ust czy pasty do zębów, a także preparaty po goleniu. Łagodzi też podrażnienia i przyspiesza gojenie ran, dlatego regeneruje otarcia i uszkodzenia powstałe w jamie ustnej i na dziąsłach np. na skutek noszenia aparatu ortodontycznego.

Olej z pestek malin na skórę – do jakiego rodzaju cery można go stosować?

Olej z pestek malin można stosować jako samodzielny, naturalny kosmetyk lub dodawać kilka kropli do swoich kosmetyków, których używamy na co dzień. Szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej czy kleistej warstwy. Olej z pestek malin można również znaleźć w wielu gotowych kosmetykach aptecznych i drogeryjnych. Olej ten sprawdzi się przy każdym rodzaju cery.

W przypadku cery suchej, delikatnej czy skłonnej do podrażnień skutecznie nawilży, odżywi, rozświetli i zregeneruje. Stosowany do cery tłustej, mieszanej czy trądzikowej znormalizuje, zapobiegnie przetłuszczaniu się, wyreguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejszy ilość sebum oraz wyprysków. Jego działanie przeciwzapalne zmniejszy ilość zmian zapalnych oraz zregeneruje uszkodzenia.

Sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia. Wygładzi zmarszczki, poprawi elastyczność i napięcie skóry. Ochroni też przed szkodliwym działaniem zewnętrznych czynników, które przyczyniają się do powstawania przedwczesnych oznak starzenia. Nie muszą się go obawiać również alergicy, ponieważ nie wywołuje on uczulenia, a wręcz przeciwnie, łagodzi podrażnienia spowodowane reakcją alergiczną. Można stosować go wspomagająco w leczeniu egzemy, łuszczycy czy innych chorób skóry. Może być także używany jako baza pod makijaż, ponieważ doskonale nawilża, a przy tym nie zatyka porów.

Olejek ma lekko mętny, żółtawy kolor, który nadają mu karotenoidy. Są one roślinnym źródłem witamin A i E. Ze względu na wysokie stężenie tych witamin olej z pestek malin jest składnikiem kremów i balsamów nawilżających do ciała i twarzy. Witaminy te odżywiają i pomagają zachować wilgoć w skórze, dlatego wpływają też na zachowanie młodego wyglądu skóry. Olejek działa poprzez tworzenie bariery lipidowej, która powstrzymuje skórę przed utratą nawilżenia, jest więc naturalnym emolientem, ale nie zatyka porów i nie obciąża skóry.

Dzięki temu, że witaminy A i E należą do przeciwutleniaczy, chronią one komórki skóry przez wolnymi rodnikami i uszkodzeniami oksydacyjnymi przez nie powodowanymi. Olejek działa więc przeciwstarzeniowo, wygładza skórę i redukuje zmarszczki. Witamina E wspomaga produkcję kolagenu, czyli białka, które jest „rusztowaniem” dla skóry, zapewnia jej sprężystość i elastyczność.

Olej z pestek malin jako naturalny filtr przeciwsłoneczny

Olejek z pestek malin jest również naturalnym filtrem UV. Chroni on skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dodawany do kosmetyków z filtrem przeciwsłonecznym wzmaga ich działanie. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i antyoksydantów wspomaga regenerację skóry i zabezpiecza ją przed przesuszeniem, podrażnieniem i zaczerwienieniem.

Nie powinien być jednak stosowany jako samodzielna ochrona przed promieniowaniem ultrafioletowym, ponieważ nie ma on określonego faktora SPF (z ang. Sun Protection Factor). Jego ochronne działanie nie jest dokładnie zbadane, może więc po jego zastosowaniu i ekspozycji na słońce dojść do poparzeń. Lepiej dodać kilka kropli oleju do kremu z filtrem, aby wzmocnić jego działanie.

Olej z pestek malin na włosy

Oleju można używać do olejowania całej powierzchni włosów lub wmasowywać tylko w końcówki włosów jako serum na rozdwojone końcówki. Nadaje się on do włosów o każdej porowatości, powleka je ochronnym filmem, dzięki czemu są zabezpieczone przed utratą nawilżenia oraz chronione przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Dzięki temu wygładza włosy i zapobiega ich puszeniu. Ożywia również kolor włosów, zarówno naturalny, jak i farbowany i chroni przed utlenianiem się barwnika.

Czy można zażywać olej z pestek malin doustnie?

Olej z pestek malin ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy może być także stosowany doustnie w postaci suplementu diety. Obniża on poziom lipidów, cholesterolu i ciśnienia krwi, dzięki czemu przeciwdziała zakrzepicy i miażdżycy, zapobiega chorobom układu krążenia. Olej przyjmowany doustnie poprawia także pamięć oraz chroni przed rozwojem choroby Alzheimera i nowotworów.

Dzięki temu pozytywnie wpływa on na działanie układu sercowo-naczyniowego oraz neurologicznego i zapobiega rozwojowi otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia.

Nie powinno się jednak stosować oleju z pestek malin doustnie na własną rękę, ponieważ nie został on dokładnie przebadany w tym kierunku, przez co brak jest danych na temat dawkowania i leczenia przeciwdziałającego rozwojowi wymienionych chorób.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Olej z pestek malin wygładza zmarszczki i odżywia włosy. Sprawdź, jakie dodatkowe właściwości kryje w sobie olej z pestek malin - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie