Parszywa 12 wśród "zdrowej żywności"

Weronika Kowalska
CZYSTA PIĘTNASTKA1. Grejfrut
CZYSTA PIĘTNASTKA1. Grejfrut 123rf.com
Udostępnij:
Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Przeczytaj ten artykuł.

Mówi się, że jedzenie warzyw i owoców to samo zdrowie. Niestety nie do końca pokrywa się to z prawdą. To czy dany produkt jest naprawdę zdrowy, w dużej mierze zależy od sposobu jego uprawy. W masowej produkcji używa się często szkodliwych związków, dlatego w trakcie zakupów w supermarketach i miejscach, w których kupujemy produkty nie do końca wiadomego pochodzenia, warto pamiętać jakich warzyw i owoców należy się wystrzegać.

Amerykańska organizacja EWG co roku przeprowadza badania owoców i warzyw pod kątem ilości zawartych pestycydów i publikuje dwie listy. CLEAN FIFTEEN czyli "Czysta piętnastka" zawiera produkty, do produkcji których nie stosuje się szkodliwych chemikaliów. DIRTY DOZEN zwana "Parszywą dwunastką", to warzywa i owoce, które zawierają największą ilość szkodliwych substancji. Nie oznacza to, że produkty z parszywej 12 są szkodliwe same w sobie. Są to warzywa i owoce, do których produkcji dozwolone jest używanie pestycydów, więc kupując je w miejscach niesprawdzonych, narażamy się na spożycie trujących związków. Owoce i warzywa z tej właśnie listy warto kupować u lokalnych dostawców albo z ekologicznych upraw. Zobaczcie co znalazło się na listach.

Czysta 15:

Grejfrut
Groszek
Kapusta
Awokado
Cebula
Bakłażan
Szparagi
Kalafior
Kukurydza (z ekologicznych, niezmodyfikowanych genetycznie upraw)
Czereśnie
Mango
Kiwi
Ananas
Melon miodowy
Melon cantaloupe

Parszywa 12:

Truskawki
Szpinak
Nektarynki
Jabłka
Brzoskwinie
Gruszki
Wiśnie
Winogrona
Seler naciowy
Pomidory
Papryka
Ziemniaki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Parszywa 12 wśród "zdrowej żywności" - Polska Times

Komentarze 6

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zuza
Słyszałam o tej liście bezpiecznych warzyw i owoców. Dobrze wiedzieć na co uważać, żeby przypadkiem sobie nie zaszkodzić. Czytałam taką książkę w której poruszano także ten temat oraz ogólny wpływ żywienia na zdrowie. Polecam dla zainteresowanych tematem. Nazywa się "Zatrzymać dzień".
y
yaroon
My nie Jankesi -kukurydzy nie jemy. Poza tym kapusta u nas jest czasami więcej pryskana niż ziemniaki. Kiwi jest w Polsce najbardziej zanieczyszczonym chemicznie owocem ze względu na transport. Podobnie też mandarynki. Bakłażany szparagi i melony są sporadycznie zjadane za to ogórki w dużych ilościach, a tych nie ma na liście.
J
Jarun
Polska to nie Ameryka !
K
KATE
Lista czysta dotyczy USA. W Polsce od lokalnych dostawców kupimy to, co w Stanach jest na czarnej liście.
C
Cret
Abstrahując od wartości tych badań akurat wymienione przez Tomasza owoce znalazły się w "czystej piętnastce" :)
T
Tomasz
Yhy, pójdę sobie do lokalnego rolnika i kupię Grejfruty albo awokado...
Przejdź na stronę główną Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie