Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piekielnie dobry placek z wiśniami jak z Twin Peaks [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
materiały prasowe
Piekielnie dobry placek z wiśniami jak z Twin Peaks!

Miasteczko Twin Peaks - kultowa produkcja, wyreżyserowana przez Davida Lyncha, stała się niewyczerpanym źródłem cytatów i wzorem dla innych dzieł popkultury. Przypominamy przepis na placek wiśniowy, którym rozkoszował się popularny agent.

Składniki na ciasto

  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie

  • 80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 900 g wiśni (mrożonych lub świeżych, wypestkowanych)
  • 1 limonka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki do dekoracji

  • 50 g cukru kryształ gruby Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm, smarujemy ją masłem. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Wyrabiamy w malakserze lub rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną. Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel.
Nadzienie wykładamy na spód placka.
Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka. Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta. Dekorujemy grubym kryształem, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska