Potrawy wigilijne. Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej [PRZEPIS]

mad
Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej.
Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej.
Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Zobaczcie nieco inny niż tradycyjny przepis na wigilijną kutię.

Potrawy wigilijne – kutia. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Składniki

  • 150 g maku
  • 200 g (2 torebki) kaszy jęczmiennej pęczak (np. Halina)
  • ok. 5 łyżek płynnego miodu
  • ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka masła

Wykonanie
Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne. Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet