1/23
Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych...
fot. dulezidar/GettyImages

Wiele "chwastów" i pospolitych dzikich roślin jest jadalnych i smacznych. Można nimi urozmaicić różne dania. Zobacz, co i jak wykorzystać. Przejdź do kolejnych przepisów - użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

2/23
Zbieramy:...
fot. Katarzyna Latos, Latosowo

Sałatka "Kolorowa"

Zbieramy:
- kwiaty i młode liście mniszka lekarskiego (mlecza)
- liście i kwiaty szczawiku zajęczego
- liście i kwiaty fiołka wonnego
- liście babki zwyczajnej
- młode pędy pokrzywy (trzeba je zblanszować)

Dokładamy:
- rzodkiewkę
- pomidory
- prażony słonecznik

Składniki rozdrabniamy, mieszany i zalewamy sosem winegret (mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, sól, czosnek i syrop z kwiatów bzu czarnego).

3/23
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. Katarzyna Latos, Latosowo

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

4/23
Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc...
fot. Katarzyna Laszczak

Sałatka z fiołków wonnych

Podstawą tej sałatki są liście i kwiaty fiołka wonnego, więc trzeba ich zebrać przynajmniej ze dwie-trzy garści. Najlepiej je zbierać bez łodyżek. Liście i kwiaty dokładnie myjemy i osuszamy. Nie trzeba ich kroić.

Do fiołków dodajemy:
- pokrojoną w drobną kostkę obraną gruszkę
- ser wędzony – również drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach
- słonecznik – prażony na patelni.

Do sosu winegret do tej sałatki w Latosowie dodają syrop z kwiatów czarnego bzu. Nadaje on dodatkowy kwiatowy aromat. Poza tym sos składa się z oliwy z oliwek, octu winnego, cukru, soli i pieprzu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W Wielki Czwartek rozpoczyna się Triduum Paschalne, najważniejszy okres w Kościele

W Wielki Czwartek rozpoczyna się Triduum Paschalne, najważniejszy okres w Kościele

Poznaj imię swojego Anioła Stróża oraz jego szczególną moc. Wystarczy data urodzenia

Poznaj imię swojego Anioła Stróża oraz jego szczególną moc. Wystarczy data urodzenia

Przesądy wielkanocne mogły zniwelować grzechy oraz zapewnić miłość i szczęście

Przesądy wielkanocne mogły zniwelować grzechy oraz zapewnić miłość i szczęście

Zobacz również

„My name is Bond. James Bond”. To oni zagrali rolę życia, czyli agenta 007

„My name is Bond. James Bond”. To oni zagrali rolę życia, czyli agenta 007

Przesądy wielkanocne mogły zniwelować grzechy oraz zapewnić miłość i szczęście

Przesądy wielkanocne mogły zniwelować grzechy oraz zapewnić miłość i szczęście