Rozgrzej się zimową herbatą. W każdy dzień tygodnia możesz do niej dodać inne aromatyczne dodatki. Wypróbuj te smaczne i zdrowe przepisy

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Herbaty zimowe to naturalne, rozgrzewające napary, po które chętnie sięgamy w chłodne wieczory. Odpowiednio doprawione są nie tylko smaczne, ale mają także właściwości lecznicze. Picie ziołowych herbatek może pomóc m.in. w walce z przeziębieniem i złagodzić jego objawy. Podajemy 7 wyjątkowych przepisów na zimowe herbaty – po jednym na każdy dzień tygodnia. Zobacz, co i dlaczego warto do nich dodać.

Spis treści

Najlepsze dodatki do zimowej herbaty. Co warto do niej dodać?

Herbatka z odpowiednimi przyprawami wspomoże proces trawienia świątecznych smakołyków. Sprawdź, co można dodać do zimowej herbatki.
Herbatka z odpowiednimi przyprawami wspomoże proces trawienia świątecznych smakołyków. Sprawdź, co można dodać do zimowej herbatki. Marko Klaric / Pexels

Herbaty zimowe najczęściej przygotowujemy na bazie czarnej herbaty, można ją jednak z powodzeniem zastąpić zieloną herbatą. Zimą warto także sięgać po sprawdzone herbatki owocowe i ziołowe, takie jak herbatka z dzikiej róży czy hibiskusa.

Tu znajdziesz: przepisy na smaczne i zdrowe herbaty zimowe

Równie ważne jak sama baza naparu są dodatki, które trafią do naszej filiżanki. Każdy z nich ma zarówno wiele walorów smakowych, jak i zdrowotnych:

  1. Imbir można dodawać do herbaty w postaci świeżego korzenia lub sproszkowany. Jest bogaty m.in. w gingerol, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  2. Goździki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe. Dodane do herbaty pomogą w walce z przeziębieniem i mogą złagodzić ból gardła.
  3. Cytrusy to bogate źródło witaminy C, która jest nieoceniona w zwalczaniu infekcji, pomagając białym krwinkom skuteczniej działać.
  4. Miód ceniony jest za swoje działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości wykrztuśne i wzmacniające odporność.
  5. Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Ze względu na intensywny smak należy stosować ją z umiarem.
  6. Cynamon jest przyprawą o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ceniony jest także jako środek uspokajający oraz działający przeciwobrzękowo i przeciwbólowo.

Tego nie rób przygotowując herbatę zimową. Najczęstsze błędy

Przygotowując rozgrzewający napar, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Jeśli chcemy w pełni cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi herbatek, pamiętajmy, aby:

  • sprawdzać skład herbatek ziołowych i owocowych, bo wiele z nich to mieszanki,
  • cytrusy dodawać do herbaty po wyjęciu fusów, aby nie wytworzyły się związki szkodliwego cytrynianu glinu,
  • miód dodawać do herbaty po przestudzeniu naparu, aby nie obniżać jego wartości odżywczych,
  • cynamon wybierać tylko cejloński, ponieważ ma on najwięcej właściwości zdrowotnych,
  • goździki sprawdzać pod kątem świeżości – powinny pływać na powierzchni wody.

Zobacz także: Rozgrzewająca herbata z rozmarynu na trawienie, odporność i wzmocnienie organizmu. Sięgnij po nią w czasie przeziębienia i bólu brzucha

Zimowe herbaty i herbatki można przygotowywać na wiele sposobów. Sięganie po nie w zimowe wieczory może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Napary z konkretnych roślin wspierają układ odpornościowy i pomagają w łagodzeniu objawów sezonowych infekcji. Wypróbuj je wszystkie!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
ala
Uwielbiam herbatę zimową, fajnie rozgrzewa i smakuje. Jednak jedna dwie dziennie to max, bo najbardziej lubię pić cisowiankę. Woda to leci litrami :D
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet