9/11
Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami...

Modna sałatka a'la tabbouleh z prażonymi pistacjami

Składniki
100 g ugotowanej kaszy pęczak
2 ogórki gruntowe
2 pomidory
pęczek świeżej natki pietruszki
pęczek świeżej mięty
pestki z granatu
2 mandarynki
1 mała cebula
250 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
sok z 1 limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie
Warzywa i owoce (pomidory, ogórki, cebulę, mandarynki) kroimy w drobną kostkę, pietruszkę i miętę siekamy, rozdrabniamy pistacje. Całość łączymy z kaszą i pestkami granatu. Polewamy oliwą i sokiem z limonki. Doprawiamy pieprzem.

10/11
Domowa sałatka Cezar...

Domowa sałatka Cezar

Składniki
2 główki sałaty rzymskiej
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
mała gałązka rozmarynu
starty ser żółty np. Gouda
sól, pieprz, ulubione przyprawy

Składniki na sos
1 żółtko
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
35 g startego parmezanu
sól, pieprz
sok z ćwiartki cytryny
4 kromki pszennego chleba tostowego
łyżka masła

Wykonanie
Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy
i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni
z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego (np. Dan Cake) kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.

11/11
Sałatka hawajska...

Sałatka hawajska

Składniki
łyżka cukru
2 łyżki masła
pierś z kurczaka
szpinak baby
ananas w kostce marki Sandra
ser gorgonzola
orzechy włoskie
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ananasa odsączamy. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła z cukrem, a kiedy się rozpuści i lekko zarumieni wrzucamy kostki ananasa i podsmażamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle. Do miski wkładamy usmażonego kurczaka, karmelizowanego ananasa, pokrojoną w kostkę gorgonzolę, umyte liście szpinaku i posypujemy orzechami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Manifestowali na Rynku Głównym i wzywali rząd do zerwania stosunków z Izraelem

Manifestowali na Rynku Głównym i wzywali rząd do zerwania stosunków z Izraelem

Kibice Puszczy Niepołomice na meczu z Wartą. Zdjęcia

Kibice Puszczy Niepołomice na meczu z Wartą. Zdjęcia

Polecamy

Manifestowali na Rynku Głównym i wzywali rząd do zerwania stosunków z Izraelem

Manifestowali na Rynku Głównym i wzywali rząd do zerwania stosunków z Izraelem

Puszcza nad Cracovią! "Żubry" oddalają się od strefy spadkowej

Puszcza nad Cracovią! "Żubry" oddalają się od strefy spadkowej

To był dla nich wyjątkowy dzień! Pierwsze Komunie Święte w Olkuszu

To był dla nich wyjątkowy dzień! Pierwsze Komunie Święte w Olkuszu