1/11
Sałatki. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszne sałatki [PRZEPISY]
2/11
Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym...

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny

Składniki
5 dużych buraków
250 g sera koziego
250 ml mleka kokosowego
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g wiśni suszonej Bakalland
1 szklanka soku z malin
5 suszonych pomidorów
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.

3/11
Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących...

Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów

Składniki
500 g polędwiczki wieprzowej
1 opakowanie miksu sałat
1 duże mango
100 g mieszanki orzechów Bakalland
3 łyżki płynnego miodu
Sok z połowy cytryny
100 gram sera koziego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Miks sałat wykładamy na talerze (lub do jednego większego naczynia). Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w paski polędwiczkę. Mango kroimy w kostkę i układamy na sałacie, ser kozi delikatnie ścieramy dodajemy posiekane orzechy i również układamy na pozostałych składnikach. Tak samo postępujemy z upieczonymi plastrami polędwicy. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos: miód, sok z cytryny i musztardę mieszamy z sobą za pomocą energicznych ruchów, dodajemy szczyptę pieprzu i soli. Gotową sałatę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

4/11
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i...

Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi

Składniki
500 g filetu z piersi kurczaka
250 g kiełków fasoli mung
1 kiść zielonego winogrona
1 opakowanie miksu sałat
75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
odrobina soli
kolorowy pieprz

Wykonanie
Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jezioro Rożnowskie kiedyś przyciągało tłumy. Wspomnienia zachowały się na zdjęciach

Jezioro Rożnowskie kiedyś przyciągało tłumy. Wspomnienia zachowały się na zdjęciach

Nielegalne składowisko odpadów niebezpiecznych w Olkuszu pod lupą służb

Nielegalne składowisko odpadów niebezpiecznych w Olkuszu pod lupą służb

Garbarnia Kraków idzie za ciosem. Kapitan bohaterem meczu

Garbarnia Kraków idzie za ciosem. Kapitan bohaterem meczu

Zobacz również

Najlepsze miejsca na przedwyborczy spacer? Wawel, a może Park Lotników? Zobaczcie!

Najlepsze miejsca na przedwyborczy spacer? Wawel, a może Park Lotników? Zobaczcie!

92. urodziny dziewczynki z listy Schindlera. "Daje wyraz prawdzie"

92. urodziny dziewczynki z listy Schindlera. "Daje wyraz prawdzie"