Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. W dodatku przetwory bez cukru możemy jeść bez wyrzutów sumienia!
Domowe przetwory - bez cukru i zagęstników
Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl, która znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).
Domowe przetwory bez cukru często nie zawierają też zagęstników, co daje im przewagę nad sklepowymi produktami. Ponadto przyrządzone samodzielnie dżemy i musy owocowe mają w sobie nawet kilka razy więcej owoców niż te przemysłowe, a wraz z nimi zapewniają:
- rozpuszczalny w wodzie błonnik,
- przeciwzapalne antyoksydanty,
- składniki mineralne.
Jak przekonuje autorka przepisów, wiele z nich zniknie jeszcze przed nadejściem zimy!
Sprawdź 10 prostych przepisów na najzdrowsze owocowe przetwory bez cukru!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna