MINI PIZZE
Przesiej 300 g pszennej mąki, dodaj łyżeczkę soli i trzy łyżeczki drożdży w proszku. Stopniowo wlej 3/4 szklanki ciepłej wody i dwie łyżki oliwy i zagnieć ciasto. Wyrabiaj przez ok 15 minut aż będzie elastyczne. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie rozgrzej piekarnik, wyrób ciasto i uformuj z niego małe spody.
Na mini pizze można położyć dowolne dodatki: sos pomidorowy, ser, oliwki, pomidory, salami, cebulę - co kto lubi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia brzegów. Po wyjęciu możesz polać oliwą.
DESKA SERÓW I WĘDLIN
To chyba najprostszy sposób na przygotowanie przekąsek, ale jednocześnie bardzo efektowny. Na desce lub talerzu wystarczy położyć pokrojone wędliny i różne rodzaje serów (do tych ostatnich często są specjalne noże do krojenia, więc można też położyć większe kawałki). Świetnym dodatkiem będą także oliwki, pokrojona papryka czy np. winogrona.
MINI KANAPECZKI
Szybkie, smaczne i proste. Na bagietce pokrojonej w kromki ułóż wszystko co lubisz: masło, wędlinę, ser, warzywa, sałatę. Możesz polać je własnoręcznie zrobionym sosem lub po prostu majonezem czy keczupem. Idealne do filmu czy na rodzinne wieczory np. z grami.
SPRING ROLLSY
Są tak uniwersalne jak tortilla! Do środka możesz włożyć wszystko. Bazą jest papier ryżowy, który przed użyciem trzeba na krótko zamoczyć w wodzie. Następnie na każdym płacie ułóż wszystko, co tylko lubisz (warzywa i owoce pokrój w słupki). Proponujemy kilka wersji:
- z papryką, zielonym ogórkiem, podsmażoną na maśle krewetką i ziołami,
- warzywne: z ogórkiem, papryką, ziołami, rzodkiewką i szczypiorkiem,
- owocowe: z mango, truskawką, kiwi.
Środek można posypać jeszcze np. prażonym sezamem, który doda sajgonkom charakteru.