1/6
Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.
fot. pixabay.com

Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.

2/6
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi...
fot. materiały prasowe

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki

5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić. Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę.
W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

3/6
Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej

Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz

Wykonanie

Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

4/6
Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną...
fot. materiały prasowe

Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną

Składniki

100 g twarogu
1 opakowanie jogurtu greckiego
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g Migdałów Bakalland
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Do naczynia przełożyć twaróg i wymieszać go z jogurtem greckim. Następnie dodać namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Twarożek wyłożyć na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypać suszoną żurawiną.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wielki Czwartek w Kalwarii Zebrzydowskiej. Aż 10 tysięcy wiernych

Wielki Czwartek w Kalwarii Zebrzydowskiej. Aż 10 tysięcy wiernych

Juniorzy Wisły Kraków lepsi od Legii Warszawa tylko do przerwy

Juniorzy Wisły Kraków lepsi od Legii Warszawa tylko do przerwy

Dom z widokiem na ekran akustyczny. Trasa Wolbromska zamieniła ich życie w piekło

Dom z widokiem na ekran akustyczny. Trasa Wolbromska zamieniła ich życie w piekło

Zobacz również

Wielki Czwartek w Kalwarii Zebrzydowskiej. Aż 10 tysięcy wiernych

Wielki Czwartek w Kalwarii Zebrzydowskiej. Aż 10 tysięcy wiernych

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli