Spis treści
Jakie jedzenie przyspiesza starzenie się?
Naukowcy z Uniwersytet Kalifornijskiego w San Francisco odkryli, że jeden z najczęściej spożywanych składników diety może być najsilniej związany ze starzeniem się komórek organizmu. Według wcześniejszych analiz występuje w 3 na 4 paczkowanych produktach, również tych niesłodkich. W diecie w stylu zachodnim zapewnia nawet do 90 procent kalorii zawartych w produktach ultraprzetworzonych.
Składnikiem tym jest cukier, a dokładniej: tzw. cukry dodane. Według szacunków dieta złożona z gotowej żywności dostarcza średnio ponad 70 g cukrów dodanych, podczas gdy wytyczne europejskie i amerykańskie mówią o maksymalnej dawce 50 g w standardowej diecie (10 procent z ilości 2 tys. kcal dziennie). Niestety, ma to katastrofalny wpływ na zdrowie, ponieważ wpływa na ekspresję kluczowych genów w ciele.
By sprawdzić, jak cukry dodane wpływają na wiek biologiczny, naukowcy zanalizowane dane przeszło 300 kobiet w średnim wieku, które według deklaracji spożywały od 2,7 do 316 g cukrów dodanych dziennie (średnio 61,5 g). Dla porównania: tabliczka czekolady mlecznej to ok. 25 gramów tego składnika, a puszka napoju typu cola zapewnia ok. około 39 g.
Zobacz też: Czy cukier powoduje raka?
Naukowcy zbadali zmiany epigenetyczne, czyli dotyczące funkcji genów niezależnych od DNA, a uwarunkowanych najczęściej przez czynniki zewnętrze. Jak ujawnili na łamach „JAMA Network”, niekorzystne zmiany były zauważalne już przy spożyciu dodatkowego grama cukru dziennie.
– Wiemy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wcześniejszym występowaniem chorób – wyjaśniła dr Elissa Epel, jedna z autorek pracy. – Cukier działa prawdopodobnie silniej niż jakikolwiek inny czynnik żywieniowy. Teraz wiemy także, że przyspieszone starzenie epigenetyczne leży u podstaw tej zależności, a to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jakie nadmierne spożycie cukru ogranicza długowieczność.
Jak cofnąć swój wiek biologiczny?
Autorzy badania przekonują, że cofnięcie wieku biologicznego komórek jest możliwe dzięki prostym zmianom w diecie. Wystarczy ograniczyć problematyczny składnik.
– Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się być odwracalne, może się okazać, że eliminacja 10 gramów cukru dodanego dziennie jest równoznaczna z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca, jeśli będzie utrzymywana przez pewien czas – podkreśla inna współautorka prof. Barbara Laraia.
Co nie dziwi, im zdrowsza była dieta uczestniczek, tym ich komórki były młodsze. Wyjątkowo korzystny wpływ na ten aspekt miała dieta w stylu śródziemnomorskim, uznawana od lat za najlepszą na świecie. To, co jest w niej najbardziej istotne, to antyoksydanty i inne składniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniacze, do których należy wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych.
– Z punktu widzenia medycyny stylu życia budujące jest widzieć, jak przestrzeganie tych zaleceń może przyczynić się do zachowania młodszego wieku komórkowego w porównaniu z wiekiem chronologicznym – zaznaczyła dr Dorothy Chiu, która była główną autorką badania.
Źródło: Essential Nutrients, Added Sugar Intake, and Epigenetic Age in Midlife Black and White Women JAMA Network
Źródło: