Spis treści
- Rzodkiewka i jej składniki odżywcze. Dlaczego warto ją jeść?
- Na co pomaga rzodkiewka? To ważny produkt dla funkcjonowania całego organizmu
- Rzodkiewka idealna na dietę, równie warto ją spożywać w sytuacji problemów z wysokim ciśnieniem krwi
- Rzodkiewka odpowiedzią na walkę z nowotworami. Na co jeszcze pomaga?
- Inne właściwości rzodkiewki. Masz problem z nerkami lub zmagasz się z cukrzycą? Zobacz inne zalety jedzenia rzodkiewki
Nie każdy ją lubi jeść, wielu przeszkadza charakterystyczny ostry posmak, ale o tym, że warto wprowadzić ją na stałe do swojej diety, powinni wiedzieć wszyscy. Zobacz zalety spożywania rzodkiewki oraz to, jakie ma wartości odżywcze.
Rzodkiewka i jej składniki odżywcze. Dlaczego warto ją jeść?
Rzodkiewka to warzywo korzenne, które w swoim składzie bogate jest w wiele ważnych składników odżywczych. Warto nadmienić, że 100 g rzodkiewki zawiera jedynie 18 kalorii!
Wartości odżywcze rzodkiewki:
- tłuszcz: 0,1 g,
- sód: 45 mg,
- węglowodany: 3,9 g,
- błonnik: 1,9 g,
- cukier: 2,2 g,
- białko: 0,8 g.
Wartości podane dla 100 g rzodkiewki.
Rzodkiewka w 95 proc. składa się z wody. Ma niską wartość energetyczną, ale powoduje uczucie sytości. Dlatego też często wybierana jest jako składnik diety. Co więcej, rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, już 100 g zapewnia 22 proc. zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla kobiet i 17 proc. RDA dla mężczyzn.
Rzodkiewki zawierają również kwas foliowy i witaminę B6 oraz minerały potas, mangan i wapń.
Na co pomaga rzodkiewka? To ważny produkt dla funkcjonowania całego organizmu
W 100 g rzodkiewki znajduje się niemal 2 g błonnika. Dbanie o właściwą ilość błonnika w naszym organizmie pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi, może pomóc w utracie wagi oraz w obniżeniu poziomu cholesterolu. Rzodkiewka jest niezwykle cennym produktem spożywczym dla osób w każdym wieku.
Pamiętaj! Nie sam korzeń rzodkiewki jest jadalny. W liściach tego warzywa znajdziesz spore ilości witaminy C, żelazo oraz wapń, a także fosfor. Oprócz tego, liście rzodkiewki zawierają glukozynolany, czyli związki o działaniu antyrakowym.
Jak wykorzystać liście rzodkiewki? Można je ukisić, najlepiej z całymi rzodkiewkami, podać zamiast sałaty do obiadu, lub dodać do sałatki. Liście rzodkiewki spełnią rolę jako dodatek do dania zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie wyrazisty i ostry smak.
Rzodkiewka idealna na dietę, równie warto ją spożywać w sytuacji problemów z wysokim ciśnieniem krwi
Rzodkiewka, choć jest sycąca, to ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Jest świetną opcją dietetyczną dla tych, którzy chcą schudnąć. Pomaga również tym, którzy zmagają się z problemami z ciśnieniem tętniczym.
Rzodkiewka szczyci się niezwykłą zawartością potasu, minerału, który zapewnia szerokie spektrum korzyści zdrowotnych. Tylko w 100 g tego warzywa znajdziemy tego składniku aż 233 miligramy. Co może zdziwić to zaledwie o kilka mg mniej, niż w pomidorach, które uchodzą za duże źródło potasu.
Na utratę potasu narażeni jesteśmy zwłaszcza latem, więc w sezonie to na warzywo, tym bardziej powinno się wprowadzić je do kuchni, tym bardziej, że za pęczek rzodkiewki zapłacimy od 50 gr do maksymalnie 2 zł (w droższych sklepach).
Rzodkiewka odpowiedzią na walkę z nowotworami. Na co jeszcze pomaga?
Rzodkiewki zawierają substancje korzystne dla wszystkich organów człowieka. Jej regularne spożywanie pomaga w leczeniu żółtaczki, zwalcza też niektóre komórki rakowe. Wszystko to zasługa tego, że rzodkiewka działa jako silny detoksykator. Rzodkiewka usuwa z organizmu bilirubinę, zmniejsza niszczenie czerwonych krwinek, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi.
Dzięki bogatej zawartości rzodkiewki w witaminę C, antocyjany oraz kwas foliowy, rzodkiewka pomaga w leczeniu różnego rodzaju nowotworów, w tym m.in. raka nerek, jamy ustnej czy żołądka.
Rzodkiewki zawierają również związki, które po połączeniu z wodą rozkładają się na izotiocyjaniany. A te pomagają oczyścić organizm z substancji rakotwórczych i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Inne właściwości rzodkiewki. Masz problem z nerkami lub zmagasz się z cukrzycą? Zobacz inne zalety jedzenia rzodkiewki
Dzięki dużej zawartości wody, a także innym właściwościom, rzodkiewka jest silnie moczopędna. Warto nie tylko zatem jeść rzodkiewkę, ale również pić z niej sok, który poprawia działanie układu odpornościowego i hamuje infekcję nerek.
Jedząc rzodkiewki, możemy pozbyć się także stanów zapalnych i pieczenia podczas oddawania moczu.
Regularne spożywanie rzodkiewki wpływa także na inne schorzenia. Do swojej diety rzodkiewkę powinny wprowadzić m.in. te osoby, które zmagają się z cukrzycą, chorobami serca, chorobami układu pokarmowego, czy ich wyniki poziomu cholesterolu są niepokojąco wysokie.
Rzodkiewka dobra jest również dla skóry, nie tylko oczyszcza ją z toksyn, ale również eliminuje poczucie suchości skóry, czy niweluje zmarszczki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?