Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Czy warzywa zawsze są dobre dla naszego zdrowia? Okazuje się, że w niektórych przypadkach nawet te najbardziej popularne mogą być wręcz szkodliwe. Zobacz, które!
Czy warzywa zawsze są dobre dla naszego zdrowia? Okazuje się, że w niektórych przypadkach nawet te najbardziej popularne mogą być wręcz szkodliwe. Zobacz, które! Elena Noviello / GettyImages
Trujące ziemniaki i zabójcze pomidory? Brzmi jak żart, ale to czysta nauka. W niektórych sytuacjach popularne warzywa mogą nam poważnie zaszkodzić. Zobacz, jaki kolor to sygnał ostrzegawczy informujący o tym, że grozi nam zatrucie i sprawdź, które części poszczególnych warzyw nie nadają się do spożycia.

Spis treści

Te popularne warzywa są trujące. Zobacz, kiedy nie powinno się ich jeść

Sięgając po warzywa warto wiedzieć, które i kiedy mogą nam zaszkodzić. Okazuje się, że z pozoru zdrowe i pożywne ziemniaki czy lubiane przez nas pomidory, mogą okazać trujące. Na szczęście tylko w bardzo szczególnych sytuacjach.

Trujące rośliny wokół nas. Czy rosną w twoim ogrodzie?

Wisteria, która często rośnie w naszych ogrodach czy miejskich parkach, to tegoroczna zwyciężczyni konkursu na Najbardziej Trującą Roślinę Roku, organizowanego przez ogród botaniczny w Hamburgu – Botanische Sondergarten Wandsbek. Czym zasłużyła na laur zwycięstwa? Jej apetyczne, ale niejadalne zielone strąki mogą zachęcać dzieci i zwierzęta do spróbowania toksycznych nasion. Szkodliwie substancje znajdują się także w jej w liściach, kwiatach oraz korze i korzeniach. Ich spożycie prowadzi do zatrucia, które może objawiać się poprzez rozstrój żołądka, rozszerzone źrenice, bezsenność, zaburzenia krążenia, a w skrajnych przypadkach zapaść.

Jednak także rośliny, które powszechnie spotykamy w swoim otoczeniu i uznajemy za bezpieczne dla zdrowia, mogą w niektórych sytuacjach okazać się niebezpieczne. Dzika róża słynie przede wszystkim z bogactwa witaminy C, która kryje się w jej owocach. Zawierają one od 300 do 1700 mg kwasu askorbinowego w 100 gramach. Kiedy stosowana była jako lek na… wściekliznę, stąd jej angielska nazwa „dog-rose”.

Choć jest niezwykle zdrowa, to przyjmowana systematycznie i w dużych ilościach może prowadzić do powstawania zakrzepów krwi. Zawarta w niej rugosyna może być niebezpieczna dla osób po udarach lub zawałach serca, a także dla chorych z zakrzepicą żył lub tych, którzy przeżyli zator płucny. Z kolei włoski znajdujące się na owocach mogą powodować podrażnienie jamy ustnej i przewodu pokarmowego w przypadku połknięcia.

Podobnie wygląda to w przypadku czarnego bzu. Kwiaty i owoce tego wyjątkowo krzewu mają szerokie zastosowanie w fitoterapii, ceniony jest przede wszystkim za wspieranie odporności i łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Z kwiatów zbieranych na przełomie maja i czerwca oraz owoców, które dojrzewają jesienią, przyrządza się syropy, napary, soki i nalewki.

Mimo wielu właściwości zdrowotnych, przetwory z czarnego bzu mogą być dla niektórych osób szkodliwe. Szczególną ostrożnością powinni wykazać się chorzy przyjmujący leki przeciwcukrzycowe, ponieważ czarny bez wykazuje właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające poziom cukru we krwi.

A co najważniejsze, kwiaty i surowe (w szczególności niedojrzałe) owoce czarnego bzu nie nadają się do spożycia przed obróbką termiczną! Zawierają bowiem toksyczne substancje – sambunigrynę i sambucynę – glikozydy cyjanogenne, które mogą prowadzić do zatrucia. Wśród jego objawów wymienia się m.in. osłabienie, bóle i zawroty głowy, rozstrój żołądka, przyspieszenie tętna, a w skrajnych przypadkach zaburzenia oddychania i duszności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia