1/11
Truskawki. Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
fot. pixabay.com
2/11
Zupa truskawkowa KGW  Konaszówka...

Zupa truskawkowa KGW Konaszówka

Składniki
1 kg truskawek
2 szklanki czerwonego wina
20 dag miałkiego cukru
4 goździki
kawałek cynamonu ok. 4 cm
laska wanilii
skórka pomarańczowa

Wykonanie
Do garnka wlać wino i szklankę wody, dodać cukier, cynamon, wanilię i skórkę pomarańczową. Truskawki włożyć do płynu, zamieszać, natychmiast wyjąć i osączyć. Przełożyć do kamionkowego naczynia. Płyn gotować aż powstanie syrop, ostudzić, zalać truskawki i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Odparowaną w czasie gotowania ilość płynu uzupełnić przegotowaną wodą przed podaniem. Podawać z biszkoptami.

3/11
Pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...

Pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek
szczypta soli

Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 szklanki śmietany 18 proc. (kwaśnej)
2 cukry wanilinowe

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić ciasto nożem do połączonych składników, dodać wrzątek. Całe ciasto wyrobić do gładkości aż zrobi się elastyczne (jeżeli jest zbyt suche można dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować cienko, nałożyć owoce i skleić.
Ugotowane pierogi można polać sosem ze śmietany i cukru wanilinowego.

4/11
Kokosowe krokiety z truskawkami Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Kokosowe krokiety z truskawkami Sylwii Ładygi

Składniki na naleśniki
szklanka maki
ok. 1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
olej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na nadzienie
ok. 30 dag truskawek
cukier – do smaku

Dodatkowo
szklanka płatków kukurydzianych
pół szklanki kokosu
jajko do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
mięta i truskawki do dekoracji

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypujemy cukrem pudrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Sezon flisacki uroczyście otwarty. Łodzie poświęcił abp Marek Jędraszewski

Sezon flisacki uroczyście otwarty. Łodzie poświęcił abp Marek Jędraszewski

Deszcz to nie problem. Kibice na meczu Wieczysta - KSZO

Deszcz to nie problem. Kibice na meczu Wieczysta - KSZO

Pogrzeb Damiana Sobóla [ZDJĘCIA, WIDEO]

Pogrzeb Damiana Sobóla [ZDJĘCIA, WIDEO]

Zobacz również

W Limanowej rozdawano drzewka za surowce wtórne.Akcja ekologiczna zakończona sukcesem

W Limanowej rozdawano drzewka za surowce wtórne.Akcja ekologiczna zakończona sukcesem

Deszcz to nie problem. Kibice na meczu Wieczysta - KSZO

Deszcz to nie problem. Kibice na meczu Wieczysta - KSZO