5/11
Tosty francuskie z serem brie i truskawkami Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Tosty francuskie z serem brie i truskawkami Sylwii Ładygi

Składniki na dwie osoby
4 kromki chleba pszennego lub chałki
serek brie
truskawki
2 łyżki brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki masła

Wykonanie
Na 2 kromki pieczywa ułożyć pokrojony w plasterki serek brie, przykryć pokrojonymi truskawkami i posypać cukrem.
Przykryć kromkami, docisnąć, obtoczyć z dwóch stron w roztrzepanym jajku. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym, prawdziwym maśle. Podawać gorące!
Dodatkowo można posypać odrobiną cukru pudru.

6/11
Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła...

Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich Konaszówka

Składniki na ciasto
120 g zmiksowanego szpinaku
2 jajka
110 g cukru
1 cukier waniliowy lub zapach
60 ml oleju rzepakowego
50 g roztopionego i wystudzonego masła
sok z 1/2 cytryny
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Uwaga! Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na konfiturę truskawkową
ok. 300 g truskawek
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Ponadto do przybrania
1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm).
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić. W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę. Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min. Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce.
Konfitura z truskawek: Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotować do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru. Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach. Odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana: Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksować do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta: Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki. Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.

7/11
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 ml oleju
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Dodatkowo
25 dag truskawek

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.

8/11
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Spontaniczne wakacje Szczęsnego. Właśnie tam wziął ślub

Zablokowana droga krajowa nr 94. Wypadek pod Krakowem, zderzyły się dwa samochody

Zablokowana droga krajowa nr 94. Wypadek pod Krakowem, zderzyły się dwa samochody

Zobacz również

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Zablokowana droga krajowa nr 94. Wypadek pod Krakowem, zderzyły się dwa samochody

Zablokowana droga krajowa nr 94. Wypadek pod Krakowem, zderzyły się dwa samochody