1/11
Dodatki „E” to stały element przetworzonej żywności....
fot. Michael Abramov/GettyImages

Dodatki do żywności E

Dodatki „E” to stały element przetworzonej żywności. Niektóre z nich nie są jednak tak bezpieczne, jak dotąd uznawano – i nie chodzi wcale o sztuczne barwniki czy słodziki. Warto wiedzieć, których dodatków unikać.

2/11
To kwas fosforowy i jego związki (fosforan: sodu, potasu,...
fot. rawpixel/pixabay.com

E338-E452 – Fosforany

To kwas fosforowy i jego związki (fosforan: sodu, potasu, wapnia, magnezu, di-, tri- i polifosforany), używane w żywności w charakterze regulatora kwasowości, emulgatora i substancji wiążącej. W największych ilościach spożywane są wraz z produktami takimi jak napoje gazowane, zwłaszcza typu cola, sery topione i kremowe, zagęszczone mleko i inne przetwory mleczne (również mleczka roślinne), zabielacze do kawy, wędliny, przetwory z ryb i owoców morza, płatki śniadaniowe, desery i wiele innych produktów.

To sprawia, że wraz z przetworzoną żywnością spożywamy ich za dużo. W diecie w stylu zachodniej niektóre osoby przyjmują nawet 3-4 razy więcej tych związków niż wynosi rekomendowany limit. Tymczasem nadmiar związków fosforu jest trudny do usunięcia przez nerki. Zwiększa śmiertelność nie tylko wśród pacjentów z chorobami tego narządu, ale również liczbę zgonów w populacji ogólnej, wywołanych chorobą sercowo-naczyniową oraz ogólną. Fosforany powodują bowiem utratę z organizmu wapnia i magnezu, przyczyniając się do ich niedoborów.

Fosforany nie tylko powodują ujemny bilans związków mineralnych, niezbędnych m.in. dla zdrowia serca, ale również zmieniają aktywność genów. Jak sugerują badania, mogą oddziaływać nawet na 5 tys. genów związanych z przemianami tłuszczów i wspomagających metabolizm komórkowy w organizmie. U osób z podwyższonym poziomem fosforanów we krwi stwierdzono też preferencję siedzącego trybu życia i niewielkiego poziomu aktywności.

3/11
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

4/11
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Fryzura leniwych kobiet. Poproś o nią stylistę a skończy się układanie włosów

Fryzura leniwych kobiet. Poproś o nią stylistę a skończy się układanie włosów

Ten element stylizacji dodaje męskiej energii. Kiedyś nosili go panowie, teraz panie

Ten element stylizacji dodaje męskiej energii. Kiedyś nosili go panowie, teraz panie

„Pobudza do życia”. Tak kolor sukienki pierwszej damy opisuje jej projektantka

„Pobudza do życia”. Tak kolor sukienki pierwszej damy opisuje jej projektantka

Zobacz również

Sukienki na wesele dla 50-latki. Tak olśnisz wszystkich na imprezie!

Sukienki na wesele dla 50-latki. Tak olśnisz wszystkich na imprezie!

Fryzura leniwych kobiet. Poproś o nią stylistę a skończy się układanie włosów

Fryzura leniwych kobiet. Poproś o nią stylistę a skończy się układanie włosów