ORZECHY ZIEMNE
Alergia na orzeszki ziemne (arachidowe) jest jedną z głównych przyczyn anafilaksji i może stanowić śmiertelne zagrożenie. Silne reakcje alergiczne mogą wywołać nawet śladowe ilości orzeszków ziemnych, dlatego osoby uczulone powinny zawsze dokładnie sprawdzać etykiety produktów spożywczych, z których przygotowują posiłki.
RYBY
Alergia na ryby i owoce morza dotyczy około 1 proc. populacji, ale coraz częściej dotyczy dzieci (stanowią one już ok. 10 proc. uczulonych). Reakcję alergiczną mogą wywoływać białka zawarte w rybach lub skorupiakach.
TRUSKAWKI
Alergia na truskawki występuje najczęściej wśród dzieci. W wyniku reakcji alergicznej po zjedzeniu tych owoców może dojść do wysypek na skórze (pokrzywek i stanów zapalnych), obrzęków twarzy i uczucia mrowienia w ustach i gardle, problemów z oddychaniem. Uczulonym na truskawki może też grozić wstrząs anafilaktyczny.
SELER
Alergia na seler może wywołać wstrząs anafilaktyczny lub obrzęk krtani. Seler należy do jednych z najczęstszych alergenów pokarmowych. W wyniku reakcji alergicznej po spożyciu tego warzywa może dojść m.in. do nieżytu nosa, astmy, wysypek na skórze, pokrzywki, rumienia, a także duszności.