1/11
Sprawdzone przepisy naszych Czytelników na ciasta bez...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Sprawdzone przepisy naszych Czytelników na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie! Przejdź dalej i zobacz --->

2/11
Rolada ciasteczkowa z kremem kokosowym z mascarpone – bez...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rolada ciasteczkowa z kremem kokosowym z mascarpone – bez pieczenia

Składniki na ciasto
herbatniki zwykłe – ok. 100 g
ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g
pierniczki – 50 g
kokos – 50 g
kakao – 1 łyżka
marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki
ciepłe mleko – ok. 0,5 szklanki

Składniki na krem kokosowy
mascarpone – 200 g
cukier puder – ok.4 łyżki
kokos – 50 g

Wykonanie
Wszystkie ciastka bardzo drobno posiekać albo zemleć w malakserze. Dodać marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 (wymiary oczywiście nie muszą być dokładnie takie ).
By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej.

Krem kokosowy:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

Złożenie ciasta:
Przygotowanym kremem posmarować ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwinąć roladę.
Całość Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc!).
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

3/11
Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT!...
fot. Fot. Natalia Nastałek

Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT!

Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników

Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis naszej Czytelniczki Natalii Nastałek

4/11
Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]

Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa

Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Żegocina zatętniła życiem w ramach akcji  „Gramy dla 5”. Zobacz zdjęcia

Żegocina zatętniła życiem w ramach akcji „Gramy dla 5”. Zobacz zdjęcia

Sklep, który zna każdy krakus. Pani Anna pracuje tu od 45 lat

PLUS
Sklep, który zna każdy krakus. Pani Anna pracuje tu od 45 lat

Pod Wawelem kajaki i statki wycieczkowe. Ostatnie godziny majówki w Krakowie

Pod Wawelem kajaki i statki wycieczkowe. Ostatnie godziny majówki w Krakowie

Zobacz również

Wypadek na obwodnicy Wojnicza. Trzy osoby, w tym dzieci, trafiły do szpitala

Wypadek na obwodnicy Wojnicza. Trzy osoby, w tym dzieci, trafiły do szpitala

Sklep, który zna każdy krakus. Pani Anna pracuje tu od 45 lat

PLUS
Sklep, który zna każdy krakus. Pani Anna pracuje tu od 45 lat