5/11
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami

Składniki na kwadratową blaszkę 24 cm  
250 g herbatników maślanych 
250 g herbatników kakaowych 
4 duże jabłka 
sok z 1/2 cytryny 
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
1 galaretka cytrynowa 
1 galaretka jabłkowo-miętowa 
300 ml śmietanki słodkiej 30% 
3 łyżki cukru pudru do sernika 
3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
1 galaretka truskawkowa z pianką 
posypka czekoladowa 
3 brzoskwinie (świeże) 
listki świeżej mięty

Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

6/11
Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek...
fot. Fot. mad

Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek

Składniki
6 galaretek (trzy różne kolory)
50 g żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
szklanka kefiru
szklanka cukru
cukier waniliowy

Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Przepis Marii Cekiery

7/11
Rewelacyjne ciasto 3 bit na herbatnikach maślanych...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Rewelacyjne ciasto 3 bit na herbatnikach maślanych

Składniki: 
ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania)
1 puszka masy krówkowej 
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników 
100 g masła
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao

Wykonanie
W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą lub tak jak ja - kakao. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepszy jest następnego dnia.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

8/11
Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch

Składniki
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku

Posypka kokosowa
100 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru

Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wieczysta nie dała szans Unii Tarnów. Hat-trick rezerwowego

Wieczysta nie dała szans Unii Tarnów. Hat-trick rezerwowego

Tarnowskie "Umbrella Sky" powróciło. Ulica Piekarska znowu mieni się kolorami!

Tarnowskie "Umbrella Sky" powróciło. Ulica Piekarska znowu mieni się kolorami!

Majówka w Zakopanem już w kwietniu. Na Krupówkach tłum turystów ZDJĘCIA

Majówka w Zakopanem już w kwietniu. Na Krupówkach tłum turystów ZDJĘCIA

Zobacz również

Wieczysta nie dała szans Unii Tarnów. Hat-trick rezerwowego

Wieczysta nie dała szans Unii Tarnów. Hat-trick rezerwowego

Grzegorz Turnau o centrum Krakowa: "Serce miasta stało się parkiem rozrywki"

Grzegorz Turnau o centrum Krakowa: "Serce miasta stało się parkiem rozrywki"