Co robić, żeby mieć płaski brzuch? Wystarczą dietetyczne triki bez rewolucji na talerzu. Oto 15 sprawdzonych sposobów na szczupłą talię
Centymetr jest lepszym miernikiem postępów w odchudzaniu niż waga – chyba, że urządzenie umożliwia ocenę poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie.
Co jeść, by mieć płaski brzuch? Wypróbuj 15 sprawdzonych sposobów, które pomogą wyszczuplić środkowe rejony ciała.
Jedz 2 banany dziennie
Są smaczne, pożywne i wygodne do zabrania z domu. Jedzenie 2 sztuk tego owocu w ciągu dnia nie będzie więc problemem. Banany są nie tylko dobrym źródłem potasu, który pomaga zmniejszać obrzęki brzucha. Obfituje też w prebiotycznych związków, które wspomagają równowagę mikroflory jelitowej. W badaniach opisanych na łamach „Anaerobe” jedzenie bananów dwa razy dziennie przez 2 miesiące w ramach przekąski przed posiłkiem pozwalało na zmniejszenie wzdęć o połowę. Możesz też dodawać je do deserów, np. miksować z kefirem, a mrożone blendować bez dodatków, by przyrządzić „nice cream” – bezmleczny zamiennik lodów.
Uzupełniaj potas
Potas to pierwiastek o działaniu moczopędnym, a więc przeciwstawnym do sodu. Pozwala więc usunąć nadmiar wody z organizmu i zmniejszyć opuchliznę brzucha. Ponieważ jednak współczesne diety zapewniają nadmiar sodu, a niewiele potasu, warto uzupełniać jego poziom, sięgając po produkty takie jak ziemniaki, bataty, marchewka i inne warzywa korzeniowe, a także te zielone, pomidory, zioła, awokado i banany, gotowane nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki.
Poczuj miętę
Listki mięty to przyjaciel płaskiego brzucha. Dodawaj je do sałatek, sosów, dipów, koktajli i napojów wodnych, a także zaparzaj i pij miętowy napar. Zawarty w mięcie olejek eteryczny łagodzi stany zapalne jelit, ma miejscowe działanie przeciwbólowe i rozluźniające mięśnie gładkie, dzięki czemu pomaga ograniczać dyskomfort trawienny po jedzeniu. Świeżych ziół nie zastąpi jednak guma do żucia, która obfituje w gazotwórcze dodatki w postaci alkoholi wielowodorotlenowych (polioli, czyli związków o nazwach z końcówką -ol). Co więcej, bezcukrowe gumy do żucia zawierają sztuczne słodziki, które zakłócają równowagę mikroflory jelitowej, oraz białe barwniki działające podrażniająco na jelita.