To możesz jeść na diecie lekkostrawnej. Zobacz pomysły na proste i smaczne dania: lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić
Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE.
Jajko na miękko ze szpinakiem
Jajka to cenne źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych związków, dlatego dieta lekkostrawna uwzględnia jedzenie średnio jednej sztuki dziennie. Najlepiej, by jajko było ugotowane na miękko albo w koszulkach, ewentualnie sadzone na parze. W ten sposób można też przygotować jajecznicę.
Jajko można też zapiec na miękko w przykrytej kokilce z rozdrobnionym szpinakiem i pomidorem bez skórki i nasion. Na spód naczynia warto włożyć też nieco przygotowanego wcześniej purée z ziemniaków, a gotowe dania można skropić połową łyżeczki oliwy.
Pulpeciki rybne z sosem cytrynowym
Łatwostrawne menu powinno uwzględniać ok. 3 porcje ryb w tygodniu. Zalecany jest wybór ryb chudych, czyli o białym mięsie, takich jak dorsz, mintaj, pstrąg, sola, morszczuk, flądra, leszcz czy sandacz. Tak samo, jak mięso, można je dusić, gotować na parze lub we własnej wilgoci (co nazywane jest też pieczeniem), albo przygotować w formie rozdrobnionej.
Smaczne będą na przykład klopsiki rybne z białkiem jaja z odrobiną drobno posiekanego koperku, ugotowane w bulionie i podane w sosie cytrynowym, podane np. z sałatą i białym ryżem lub purée z ziemniaków.
Zupa krem z dyni z pomarańczą
Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in. krupniki, czyste (czyli niezabielone) zupy ugotowane na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych, a także jarzynowe, które świetnie smakują i dobrze trawią się w postaci zmiksowanej na krem.
Zupy tradycyjne można zagęszczać mąką z mlekiem lub niewielką ilością słodkiej śmietanki, a w tych kremowych funkcję tę spełnią ziemniaki. Zupy warto doprawiać majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Z warzyw gotowanych i rozdrobnionych dozwolona jest marchewka, pietruszka i seler (jako składnik smakowy bulionu powinny znaleźć się w każdej zupie), a także kalafior, buraki, szpinak, cukinia, kabaczek i dynia, ew. młode: fasolka szparagowa i zielony groszek.
Do kremu z marchewki lub dyni warto dodać dla smaku nieco soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy, inne można doprawiać sokiem z cytryny. Do porcji gotowego dania zaleca się dodać łyżeczkę masła lub oliwy.