Kanapka z szynką z kurczaka i bazylią
Na śniadanie i/lub inny posiłek lekkostrawnej diety zaleca się jedzenie jasnego pieczywa – może to już bułka pszenna lub biały chleb, ewentualnie w razie dobrej tolerancji można spożywać niewielkie porcje pieczywa graham (z drobnymi otrębami).
Kromkę pieczywa można posmarować masłem lub wysokogatunkową miękką margaryną, a na wierzchu położyć chudą wędlinę, taką jak polędwica lub szynka z kurczaka, indyka, wołowa lub wieprzowa, ale w małej ilości (ok. 35 g dziennie). Na kanapkę można też kłaść plasterki pieczonego mięsa, chudego twarogu lub białego sera (choć sery takie jeszcze lepiej rozdrobnić, przygotowując pastę). Dozwolone są dodatki warzywne takie jak sałata, cykoria, parę listków bazylii czy pomidor bez skórki.
Omlet z ziemniakami, sałata i pomidory
Aby przygotować łatwostrawny omlet, należy ugotować go na parze, w łaźni wodnej lub w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Można przyrządzić go też w stylu hiszpańskiego placka tortilla – z ziemniakami w plasterkach, które należy wcześniej ugotować, wybierając odmianę, która łatwo się nie rozpada (typ sałatkowy lub mieszany). Do takiego omletu warto dołożyć delikatną sałatę i sparzone, obrane ze skórki pomidorki. Takie danie to dobry pomysł na lekkostrawne śniadanie.
Pierś kurczaka gotowana na parze z ziołami
Łatwostrawna dieta zaleca sięganie po chude mięso wołowe, cielęce czy z piersi kurczaka lub indyka. Kawałki mogą być gotowane, duszone, pieczone we własnej wilgoci, przygotowane w formie potrawki, pulpetów czy budyniu. Najłatwiej ugotować lub upiec je w zamkniętym naczyniu lub pergaminie, a dodatkowo można wtedy nadać im aromatu, obkładając mięso smacznymi przyprawami ułatwiającymi trawienie, np. gałązkami bazylii, koperku, lubczyku, pietruszki czy tymianku, a także plasterkami cytryny bez skórki.
Do mięsa można przygotować sos koperkowy, majerankowy, potrawkowy albo inny z dodatkiem niezbyt tłustej śmietanki, masła lub żółtka, albo podprawiany zawiesiną mąki i mleka.
Surówka z marchewki i jabłka
Łatwostrawne menu powinno uwzględniać zdrowe warzywa w 3-4 posiłkach dziennie. Nie muszą być gotowane, choć np. marchewkę dobrze jest sparzyć, a dopiero potem rozdrabniać, by przyrządzić z niej wartościową surówkę z dodatkiem jabłka (również startego, a wcześniej obranego ze skórki), z dodatkiem soku z cytryny i łyżki jogurtu.
Na surowo można (i warto) jeść sałatę, cykorię, pomidory bez skórki, ale także małe ilości startego ogórka bez skórki czy też drobno posiekane zioła, takie jak koperek i natka pietruszki. Taka surówka uzupełni obiad lub kolację z mięsem lub rybą.