9/14
Na diecie lekkostrawnej najpewniejszym wyborem wśród...
fot. ziashusha/123RF

Kasza z cukinią i marchewką

Na diecie lekkostrawnej najpewniejszym wyborem wśród produktów zbożowych jest białe pieczywo, ale można też sięgać po biały ryż, drobne makarony pszenne oraz drobne kasze gotowane na sypko i rozklejane, takie jak manna, kuskus, kukurydziana, krakowska (łamana, nieprażona gryka) czy jęczmienna wiejska (czyli również łamana).

Do kasz można dodawać warzywa ugotowane do miękkości na parze (są smaczniejsze niż przyrządzone w wodzie), np. bardzo małe kawałki marchewki, dyni czy cukinii (nawet młodą bezpiecznie jest obrać ze skórki), a przed jedzeniem okraszać łyżeczką masła albo oleju rzepakowego bądź dobrej jakości oliwy z oliwek.

10/14
W przypadku dobrej tolerancji produktów mlecznych, a...
fot. thitarees/123RF

Naturalny niskotłuszczowy kefir

W przypadku dobrej tolerancji produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka, ich zalecane spożycie to 2-3 porcje dziennie. Korzystne dla układu trawienia są zwłaszcza fermentowane napoje mleczne, choć nie przekwaszone, z niską zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru. Posiłki może uzupełnić kefir lub zsiadłe mleko, a w potrawach warto uwzględnić jogurt lub ser twarogowy.

Mleko można dolewać do słabej herbaty, a na bazie napojów mlecznych przyrządzać koktajle, np. z dojrzałym bananem, musem jabłkowym, miękkimi morelami czy nawet malinami lub truskawkami, ale przetartymi przez sito, czyli pozbawionymi pestek.

11/14
Jako deser można jeść dojrzałe owoce bez skórek: jabłka,...
fot. margouillat/123RF

Mus z jabłek z cynamonem

Jako deser można jeść dojrzałe owoce bez skórek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, mango czy banany, najlepiej w formie rozdrobnionej, np. musu czy przecieru.

Można też przyrządzać budynie z dodatkiem tych owoców, kisiele z wyciśniętym z nich sokiem, jak również sięgać po świeże soki z owoców, miód i dżemy bez pestek. Ponieważ jednak należy ograniczyć spożycie dodanych cukrów, jako słodką przekąskę lepiej jest zjeść pieczone jabłko nadziewane kleikiem z ryżu z wanilią albo mus z jabłka duszonego z cynamonem.

12/14
W diecie lekkostrawnej potrawy powinny być gotowane na parze...
fot. lightfieldstudios/123RF

W diecie lekkostrawnej potrawy powinny być gotowane na parze lub w wodzie, a także duszone w sosie. Mogą też być pieczone w folii czy pergaminie, a najlepiej – w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Zobacz również

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu