9 z 15
Na diecie lekkostrawnej najpewniejszym wyborem wśród...
fot. ziashusha/123RF

Kasza z cukinią i marchewką

Na diecie lekkostrawnej najpewniejszym wyborem wśród produktów zbożowych jest białe pieczywo, ale można też sięgać po biały ryż, drobne makarony pszenne oraz drobne kasze gotowane na sypko i rozklejane, takie jak manna, kuskus, kukurydziana, krakowska (łamana, nieprażona gryka) czy jęczmienna wiejska (czyli również łamana).

Do kasz można dodawać warzywa ugotowane do miękkości na parze (są smaczniejsze niż przyrządzone w wodzie), np. bardzo małe kawałki marchewki, dyni czy cukinii (nawet młodą bezpiecznie jest obrać ze skórki), a przed jedzeniem okraszać łyżeczką masła albo oleju rzepakowego bądź dobrej jakości oliwy z oliwek.

10 z 15
W przypadku dobrej tolerancji produktów mlecznych, a...
fot. thitarees/123RF

Naturalny niskotłuszczowy kefir

W przypadku dobrej tolerancji produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka, ich zalecane spożycie to 2-3 porcje dziennie. Korzystne dla układu trawienia są zwłaszcza fermentowane napoje mleczne, choć nie przekwaszone, z niską zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru. Posiłki może uzupełnić kefir lub zsiadłe mleko, a w potrawach warto uwzględnić jogurt lub ser twarogowy.

Mleko można dolewać do słabej herbaty, a na bazie napojów mlecznych przyrządzać koktajle, np. z dojrzałym bananem, musem jabłkowym, miękkimi morelami czy nawet malinami lub truskawkami, ale przetartymi przez sito, czyli pozbawionymi pestek.

11 z 15
Jako deser można jeść dojrzałe owoce bez skórek: jabłka,...
fot. margouillat/123RF

Mus z jabłek z cynamonem

Jako deser można jeść dojrzałe owoce bez skórek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, mango czy banany, najlepiej w formie rozdrobnionej, np. musu czy przecieru.

Można też przyrządzać budynie z dodatkiem tych owoców, kisiele z wyciśniętym z nich sokiem, jak również sięgać po świeże soki z owoców, miód i dżemy bez pestek. Ponieważ jednak należy ograniczyć spożycie dodanych cukrów, jako słodką przekąskę lepiej jest zjeść pieczone jabłko nadziewane kleikiem z ryżu z wanilią albo mus z jabłka duszonego z cynamonem.

12 z 15
W diecie lekkostrawnej potrawy powinny być gotowane na parze...
fot. lightfieldstudios/123RF

W diecie lekkostrawnej potrawy powinny być gotowane na parze lub w wodzie, a także duszone w sosie. Mogą też być pieczone w folii czy pergaminie, a najlepiej – w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Tak ozdobisz grób bliskich na Wszystkich Świętych. Oto piękne stroiki i ich ceny

Tak ozdobisz grób bliskich na Wszystkich Świętych. Oto piękne stroiki i ich ceny

Zobacz również

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy