Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, która dotyka zwłaszcza kobiet. Prowadzi do zniszczenia komórek tego narządu, a w konsekwencji do rozwoju jego niedoczynności i związanych z nią objawów. To nie tylko niski poziom energii i skłonność do tycia, ale również zaburzenia hormonalne, dolegliwości bólowe czy stany depresyjne.
Gwałtowny wzrost liczby przypadków choroby Hashimoto w Polsce wiąże się z katastrofą w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, która miała miejsce przed ponad 3 dekadami.
Według dostępnych danych z 2017 roku w Polsce na Hashimoto choruje co najmniej 700 tysięcy osób. Terapia obejmuje przyjmowanie leków i zmianę diety, przy czym każdy chory wymaga nieco innego jadłospisu.
W chorobie Hashimoto kluczową kwestią dietetyczną jest spożycie odpowiednich ilości określonych składników odżywczych, a unikanie innych – warto więc wiedzieć, w jakich produktach się znajdują.
Jod
TAK! Odpowiednie spożycie jodu pomaga uzupełnić braki spowodowane niedoczynnością tarczycy. Oprócz jodowanej soli i zawierających ją produktów (np. nabiału) do najlepszych źródeł tego składnika należą organizmy morskie, takie jak ryby, owoce morza i algi. Pewnych ilości jodu dostarczą też jaja i suszone śliwki. Polecane produkty powinny być spożywane w konsultacji z lekarzem, by uniknąć przyjmowania nadmiernych dawek jodu.
Selen
TAK! Selen pomaga ograniczyć liczebność przeciwciał atakujących tarczycę, która jest też narządem zawierającym największe ilości tego pierwiastka. Do produktów najbogatszych w ten składnik mineralny należą orzechy brazylijskie, jaja, chuda wieprzowina, tuńczyk, sardynki, wołowina, kurczak, oraz inne orzechy. Również spożycie selenu powinno odbywać się pod kontrolą, ponieważ istnieje możliwość jego przedawkowania.
Cynk
TAK! Cynk jest niezbędny do produkcji hormonów w tarczycy i według badań pomaga zwiększyć ich poziom u osób z wolem tarczycowym. Produkty najbardziej zasobne w ten pierwiastek to ostrygi i skorupiaki, a także chude mięso, np. kurczaka lub wołowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona oraz mleko.