Witamina D
TAK! Witamina D wspomaga leczenie choroby Hashimoto. Największych ilości tego składnika dostarczą pełnotłuste produkty mleczne oraz tłuste ryby morskie. Źródłem witaminy D są ponadto jaja, wątróbka i niektóre grzyby, a w miesiącach ciepłych również synteza skórna pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.
Kwasy omega-3
TAK! Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i pobudzają przemiany hormonów tarczycy. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś, makrela, sardynki czy tuńczyk, a źródła roślinne to nasiona i olej z siemienia lnianego, z lnianki czy konopnego, olej rzepakowy, orzechy włoskie, szpinak, algi morskie.
Żelazo
TAK! Niedostateczny poziom żelaza ma niekorzystne działanie na metabolizm tarczycy, co wynika m.in. z faktu, że pierwiastek ten wchodzi w skład enzymu odpowiedzialnego za produkcję produkowanych przez nią hormonów. Źródłem żelaza są produkty zwierzęce, zwłaszcza mięso (z uwzględnieniem tego czerwonego) i ryby. Ich porcje powinny być jednak niewielkie, ponieważ nadmiar żelaza nasila stan zapalny w organizmie. Zamiast wołowiny i wieprzowiny lepiej jeść ciemne mięso drobiowe, np. z ud kurczaka lub ud i podudzi indyka. W większych ilościach można spożywać roślinne źródła żelaza, takie jak orzechy, pestki i inne nasiona oleiste, nasiona roślin strączkowych i zbóż, zielone warzywa i zioła. Przyswajanie żelaza zwiększa jednoczesne spożywanie witaminy C z produktów takich jak cytrusy, papryka, natka czy kwaśne owoce.
Białko
TAK! Spożywanie dobrej jakości białka poprawia przebieg choroby. Dawka tego składnika powinna być nieco większa niż w klasycznie zbilansowanym jadłospisie. Najbardziej obficie występuje ono w chudych mięsach, rybach i jajach, a także produktach mlecznych, orzechach, pestkach i nasionach oleistych, a także strączkowych i zbóż.