GIS wycofuje wszystkie produkty producenta popularnych słodyczy. Należy je wyrzucić i zniszczyć. Przyczyną są rażące uchybienia sanitarne

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Zalecenie GIS: konsumenci, którzy kupili produkty Elis Ali Eski oznakowane datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi, nie powinni ich spożywać.
Zalecenie GIS: konsumenci, którzy kupili produkty Elis Ali Eski oznakowane datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi, nie powinni ich spożywać. Seremin/GettyImages
W najnowszym ostrzeżeniu GIS informuje, że wykryto obecność bakterii Salmonella w kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski. W związku z tym inspektorat podjął stanowcze działania i zalecił m.in. zniszczenie produktów dostępnych na rynku.

Spis treści

GIS nakazuje wycofanie z rynku i zniszczenie wszystkich produktów Elis Ali Eski

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w czasie działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. dotyczących kilku partii chałwy, wykryto obecność Salmonella kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski.

W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym zdecydowano o wycofaniu wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – podkreślił GIS. Konsumenci, którzy kupili produkty powyżej marki, nie powinni ich spożywać.

Jak podaje GIS, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Jak objawia się zatrucie bakteriami Salmonelli?

Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się zazwyczaj po około 8 godzinach od zjedzenia lub wypicia skażonych produktów spożywczych. Jego podstawowe objawy to:

  • gorączka,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty.

Salmonelloza przebiega podobnie u dzieci i dorosłych, jednak u najmłodszych może mieć poważniejsze skutki z uwagi na ich niewykształconą do końca odporność.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia