Upośledzenie układu pokarmowego
Alkohol (zwłaszcza spożywany często i w nadmiernych ilościach) negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wśród negatywnych konsekwencji działania alkoholu na układ pokarmowy można wymienić m.in.:
• Upośledzenie procesu wchłaniania glukozy, witamin i aminokwasów.
• Zwiększanie poczucia głodu.
• Niedobór kwasu foliowego i witaminy A.
• Stany zapalne żołądka.
• Choroba wrzodowa.
Obniżenie popędu seksualnego
Co prawda, osoby w lekkim lub umiarkowanym stanie upojenia alkoholu mogą odczuwać wzrost popędu seksualnego. Jednakże nadmiar alkoholu zawsze skutkuje obniżeniem libido, a nawet impotencją. Związane jest to przede wszystkim, z tym że alkohol pobudza wydzielanie kortyzolu i jednocześnie obniża wydzielanie testosteronu, co u kobiet może skutkować – zaburzeniami w miesiączkowaniu, a u mężczyzn – problemami z potencją.
Uszkodzenie wątroby
Etanol, czyli główny składnik alkoholu, negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, ponieważ utleniany jest do aldehydu octowego. Według dr Silviii Balbo z University of Minnesota alkohol przyłącza się do ludzkiego DNA i formuje tzw. addukty, które mają wpływ m.in. na aktywność genów. Może to prowadzić m.in. do rozwoju choroby nowotworowej. Co ważne, aldehyd octowy jest dużo bardziej toksyczny niż sam etanol. To właśnie ta substancja chemiczna odpowiada za objawy zatrucia alkoholowego – ból głowy, nudności, wymioty, a także zaburzenia rytmu serca.
Wzrost apetytu
Jednym z efektów oddziaływania alkoholu na nasz organizm jest wzrost apetytu. Związane jest to z tym, że alkohol zwiększa aktywność w obrębie neuronów AGRP. Nie bez znaczenia przy tym jest to, że spożywanie napojów wysokoprocentowych skutkuje spadkiem poziomu cukru we krwi. Z tego powodu wówczas znacznie chętniej sięgamy po słodycze i węglowodany.