1 z 12
Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet...
fot. Lenetsnikolai

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i jak ich unikać

Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych związków, jeśli będzie nieodpowiednio przechowywany i przygotowany do spożycia.

Dbanie o zdrową dietę zaczyna się już na zakupach, jednak to w kuchni mamy największy wpływ na to, czy wybrane przez nas produkty zachowają swoje wartości. Przyrządzając dania warto wybierać techniki i kuchenne sprzęty, które nie będą powodować rozpadu cennych składników żywności ani zanieczyszczać jej szkodliwymi substancjami.

Sprawdź, jak unikać 10 najczęściej popełnianych kuchennych błędów!

2 z 12
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

3 z 12
Kuchenne deski wykonane z tworzywa są wygodne i łatwiejsze...
fot. marvorel/pixabay.com

Krojenie na plastikowych deskach

Kuchenne deski wykonane z tworzywa są wygodne i łatwiejsze do czyszczenia niż te drewniane, ponieważ nie wchłaniają płynów mogących stanowić źródło zakażenia chorobotwórczymi bakteriami, które pochodzą np. z mięsa. Łatwiej też trzymać w domu kilka desek plastikowych niż tych z naturalnego surowca. Pod względem zdrowotnym nie są jednak lepszym wyborem, bo zużywając się na skutek cięcia stanowią źródło cząstek tworzywa, które przechodzą do pożywienia. Można zastąpić je deskami szklanymi, które też jednak mają swoje wady, m.in. sprzyjają ślizganiu się noży i mogą tępić ich ostrza. Lepiej więc pozostać przy drewnie, ale używać osobnych desek do warzyw, pieczywa i produktów zwierzęcych, a te mające kontakt z surowizną szorować za pomocą soli.

4 z 12
Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem...
fot. ponce_photography/pixabay.com

Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą starego typu

Nawet najzdrowsze produkty mogą stać się źródłem szkodliwych, najczęściej hormonopodobnych związków z tworzyw sztucznych, jeśli będą traktowane w nieodpowiedni sposób. Warto wybierać patelnie z powłoką ceramiczną, ponieważ nieprzywierające materiały starego typu zawierają związki perfluorowane takie jak PFOA. Są lotne i parują zwłaszcza wtedy, gdy podgrzewa się je bez tłuszczu. Wdychane wywołują objawy podobne do grypy, m.in. bóle głowy i mięśni. Przechodzą też do żywności. Warto wiedzieć, że szkodliwą powłokę ma wiele innych sprzętów tzw. małego AGD, m.in. opiekacze do kanapek typu sandwicz czy wypiekacze do chleba. Zamiast patelni ceramicznych można stosować też te z wysokogatunkowej stali i żeliwa.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania